ERDON Helyi hírek

2013.05.29. 12:03

Ahogy a sapientiás diákok látják

„A XXI. századi emberi kapcsolatok, ahogyan a sapientiás diákok látják” című rendezvényt Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara közösen szervezte meg.

„A XXI. századi emberi kapcsolatok, ahogyan a sapientiás diákok látják” című rendezvényt Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara közösen szervezte meg.

 

A Főkonzulátuson a sapientiás diákok által készített filmeket mutatták be. A filmvetítést a rendezőkkel, a szereplőkkel való beszélgetés követte. A moderátor szerepét Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház neves színművésze töltötte be.

Amint Magdó János főkonzul elmondta, a Filmművészet, Fotóművészet, Média kar diákjainak hat legjobb filmjét láthatja a közönség.

A szépszámmal jelenlevő közönség megtekinthette a következő filmeket: Búzás Anna: Kijelentkezés. Gede Katalin: Csinálhatok egy fotót? Visky Ábel: Csobbanás. Moldovai Katalin: Szezon után. Visky Ábel: Éjszaka a földön. Bán Attilla: Szufla. Az eseményen bemutatott filmeket Magdó János főkonzul válogatta ki.

A filmvetítések után kerek-asztal beszélgetésre került sor, melyen Lakatos Róbert, Felméri Cecília, Moldovai Katalin, Bán Attila, Bocsárdi Magor vettek részt.

Dr. Tonk Márton, a Sapientia Kolozsvári Karának dékánja elmondta, hogy az akkreditációs bizottság rendkívül pozitívan értékelte a Sapientia EMTE Filmművészet, Fotóművészet, Média szakának tevékenységét. Szerinte Kolozsvárnak jó esélye van, hogy legyen egy filmiskolája.

Dimény Áron a két kolozsvári egyetem (BBTE és Sapientia EMTE) filmművészet, fotóművészet, média karának működését taglalta.

Lakatos Róbert beszámolt, a két kar között nincs versengés, mert egymást, kiegészítik. A BBTE Színház és Televízió kara színészképzést biztosít, ugyanakkor filmművészeti és média-oktatást is. A Sapientia EMTE Filmművészet, Fotóművészet, Média szaknak film- és tévérendezés, film- és tévéoperatőr, audiovizuális kommunikáció a szakiránya.

A hallgatók filmezési lehetőségeiről, a filmkészítés folyamatáról beszéltek. Köztudott, a filmkészítés jól meghatározott feltételeket igényel. A forgatókönyvíró diákok megbeszélik a problémáikat a tanáraikkal. Ezután össze- állítják a stábot (rendező, operatőr, gyártásvezető).

Dimény Áron szerint a stáb az egyetemen levő ember- anyagból kerül ki. Egyes munkafázisokba a tanárok is besegítenek. Lehetőség van színészekkel is együtt dolgozni.

A filmek a mai ifjúság életéből ihletődnek. Lakatos Róbert szerint figyelembe kell venni, hányad éves a diák. Bizonyos képességeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy filmezzen. Van olyan eset, amikor a szereplő nem gondolja el térben, képekben az eseményeket, csak szóban elmondja. Tudatosítani kell a diákokban, mitől válik a filmbeli személy egy valós, hihető szereplővé.

Sokszor a hallgatók önmaguk szórakoztatására készítik a filmet. Alapvető probléma, hogy a fiatalok 17-18 éves korban nincsenek tisztában a pályaválasztás bonyolultságával. Lakatos szerint még ebben a korban nem tudják eldönteni pontosan, mit is akarnak. A maga tapasztalatából is tudja, hogy a szülők a biztos közép felé irányítják a gyermekeiket. Az egyetem elvégzése után egy pár nehéz év következik, amíg az illető el tud helyezkedni. Megtalálja a helyét a társadalomban.

Lakatos Róbert elmondta, hogy megalapították az Erdélyi Magyar Filmszövetséget. Jogi szempontból is megoldották a kérdést. Ez azért fontos, mert így lehetőség van különböző pályázatokra.

A filmkészítéssel kapcsolatban felmerülő nehézségekre hívta fel a figyelmet. Ha valakinek van egy filmes ötlete, azt megbeszéli a producerrel, akinek a financiális problémákat kell megoldania.

Magyarországon a produceri rendszer kialakult. Romániában most van kialakulóban. A fiatalok kezdik megteremteni. Szerinte Európában nem gazdaságos a filmgyártás. Legtöbb Európai országban a filmgyártást az állam finanszírozza. A problémát az jelenti, hogy az Internetről le lehet „lopni” a filmeket, ami a filmeseket negatívan érinti.

Felméri Cecillia szerint Németországban, Franciaországban nyereséges a filmgyártás. Ő például az államvizsgára készült filmjével dobbantott. Szerinte könnyebb eredményt elérni a filmesek összefogása alapján.

A rendezvény hozama, hogy sapientiás diákok a nagyközönség előtt is bemutatkozhattak. A beszélgetés alkalmával őszintén feltárták a filmkészítéssel kapcsolatos problémáikat. Ugyanakkor feltárult a filmes fiatalok jövőképe, ami szerintünk ígéretes.

Csomafáy Ferenc

Címkék#sapientia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!