ERDON Helyi hírek

2013.05.07. 13:23

Adományozó körúton voltak a „máltaiak”

Az elmúlt hét végén a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja több Bihar megyei településen is megfordult, ruhaneműt, bébiételt és vércukorszint mérőket osztva szét.

Az elmúlt hét végén a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja több Bihar megyei településen is megfordult, ruhaneműt, bébiételt és vércukorszint mérőket osztva szét.

Egy nagylelkű németországi támogatónak köszönhetően a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi csoportja nagyobb szabású akciót hajthatott végre az elmúlt hét végén. Bruncsák Gyöngyi, a csoport vezetője az akció gálospetri „állomásán” lapunknak elmondta: a magát megnevezni nem óhajtó támogató jóvoltából nagyobb mennyiségű bébiételt, illetve több mint 50 vércukorszintmérőt (a hozzájuk tartozó teszterekkel együtt) kaptak, amit az adományozó kérésének megfelelően igyekeznek szétosztani, függetlenül a rászorulók nemétől, nemzetiségétől, vallási hovatartozásától. Saját szervezésükben használt ruhák gyűjtését is végezték, ennek eredményét is a hét végi akcióban hordták szét a célállomásokra. Utóbbiakat két lépésben keresték fel. Május 3-án Telegden jártak, ahol bébiételek kiosztása mellett mintegy 120 személynek mérték meg ingyen a vércukorszintjét, és bizony találtak olyat, akit sürgősen orvoshoz irányítottak. A második lépésre május 6-én került sor, amikor egy körút során öt településre jutottak el.

Adományok

Paptamásiban Piski Emese iskolaigazgató és Matyi Miklós polgármester fogadta a „máltaiakat”, Bihardiószegen Simon József, egy helyi ifjúsági egyesület vezetője, Értarcsán pedig Gáspár Tünde iskolaigazgató. Mindenütt hagytak az ingyenesen használandó vércukorszint mérőkből, a bébiételekből, a ruhaneműkből. Ezek után érkeztek a déli órákban Gálospetribe, a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Szentháromság Kollégiumba, ahol legutóbb karácsonykor jártak ajándékokkal felpakolva. Kosza Erzsébet, az gyerekotthon vezetője vette át az adományokat, illetve azokat a mérőeszközöket is, melyeket érmihályfalvai családorvosokhoz juttatnak majd el. A körút utolsó állomása Hegyközszentmikós volt, hasonló céllal. Bruncsák Gyöngyitől megtudtuk: a vércukorszint mérőkhöz a németországi támogató jóvoltából továbbra is biztosítják majd folyamatosan a tesztereket. Az önkéntes csoport vezetője örömmel újságolta, hogy bővült tagságuk száma, megalakult ugyanis az úgynevezett ifjúsági csapat is 12 taggal, akik már részt is vettek egy elsősegélynyújtó tanfolyamon.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!