ERDON Helyi hírek

2013.04.16. 13:40

Vitatott utcanevek és városrendezés

Nagyvárad- Kedd délelőtt az RMDSZ nagyvárad-újvárosi szervezetének székházában sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor frakcióvezető és Sárközi Zoltán önkormányzati képviselő. Három téma volt.

Nagyvárad- Kedd délelőtt az RMDSZ nagyvárad-újvárosi szervezetének székházában sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor frakcióvezető és Sárközi Zoltán önkormányzati képviselő. Három téma volt.

 

Pásztor Sándor frakcióvezető, a Helyi Tanács urbanisztikai bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a szaktestület körülbelül egy hónappal ezelőtt kapta meg a városi főépítésztől azt a listát, mely a majdan kiválasztandó új utcaneveket tartalmazza. Míg az elmúlt 10-12 évben megszokottá vált, hogy Nagyvárad magyar lakosságának számarányát szem előtt tartva megközelítőleg az újonnan kiválasztott utcaelnevezések egyharmada magyar érintettségű legyen, ezen a mostani, 85 elnevezést felmutató listán csupán 5 magyar név szerepel, tehát körülbelül négy százalékos az arány, ráadásul a feltüntetett román személyiségek zömének semmi köze sincs a partiumi megyeszékhelyhez, vagy pedig semmitmondóak az önkormányzat által javasolt új elnevezések. Ennek tükrében az RMDSZ-frakció az elmúlt három hétben különböző civil szervezetek és magánszemélyek javaslatait figyelembe véve összeállított egy magyar neveket tartalmazó listát, melyet hétfőn bejegyeztetett az önkormányzatnál. Ezen 102 olyan magyar személyiség neve szerepel, akiknek a munkássága, élete valamiféleképpen kapcsolódik Váradhoz, mint például Báthory István, Bémer László, Beöthy Ödön, Bethlen Gábor, Bulyovszky József, II. András, Nagy Sándor József vagy Nogáll János. Ugyanakkor kompromisszumos megoldásként előkészítettek néhány soros kétnyelvű ismertetőt is az adott személyiségről, nehogy ezen múljon a megegyezés, magyarázta a városatya, aki szerint a főépítész az eddigi tárgyalások folyamán nyitottnak mutatkozott az együttműködésre, de a politikai iszapbirkózás még hátravan. Hozzátette: el kéne tehát jutni valahogy odáig, hogy az eredeti lista kiegészüljön a magyar nevekkel is, és erre rábólintson az illetékes megyei bizottság is, de addig is további ötleteket lehet küldeni a sarkozi.zoltan@yahoo.com e-mail címre.

Fölösleges

Sárközi Zoltán helyi tanácsos az általános városrendezési tervről (PUG) beszélt, furcsának nevezve, hogy a lakosságnak csupán öt napja volt arra, hogy véleményezzen egy olyan tervdokumentumot, mely 2030-ig vizionálja a település fejlődését. Hangsúlyozta: az RMDSZ álláspontja szerint olyan gazdasági, társadalmi és ésszerűségi elvek kell befolyásolják egy modern város fejlődését, ahogy annak idején Rimler Károly polgármester is elképzelte, és ami részletezve van Péter I. Zoltán helytörténész a Festum Varadinum keretében a jövő héten bemutatott könyvében is. Véleményük szerint a történelmi városmag egy olyan megbonthatatlan egységet kell képezzen, melyhez nem szabad hozzányúlni. Ezért tartják például felháborítónak és teljesen értelmetlennek a Kert utca lebontását, sőt fölöslegesnek is, hiszen a temető irányába tervezett négysávos utat valószínűleg azok az egyetemisták fogják majd igénybe venni, akiknek többsége a tanulmányai befejezése után elhagyja a várost, tehát a befektetés nem a helyi, adófizető lakosok érdekeit szolgálja. Ezenkívül a PUG tele van anomáliákkal, olyan felvetésekkel, melyek ellentmondanak tanácsi határozatoknak, sőt, „elrejtett bombák vannak benne az adóemelésekről”. Az már csak hab a tortán, hogy semmi utalás sincs benne Várad magyar történelmi múltjára, az itt élő más nemzetiségekre. A tervről egyébként április 18-án, csütörtök délután 16 órától közvitát szerveznek a városháza dísztermében, az RMDSZ arra kéri a magyar lakosokat, hogy minél nagyobb számban legyenek jelen, és konkrét példákkal, észérvékkel álljanak ki az igazuk mellett.

Pro Liberta

Sárközi Zoltán arról is beszélt: a Pro Liberta Partium Egyesület kevés anyagi háttérrel ugyan, de folytatja a tevékenységét. Felvették a kapcsolatot egy új szervezettel, a szegedi Háborús Emlékhelyeket Kutató és Gondozó Társasággal, és jelen vannak a Doberdó közeli San Martino del Carso által rendezett magyar napokon. Ugyanakkor folytatják azokat a tevékenységeiket, melyekbe belekezdtek, és úgy tűnik, hogy egy összefogás gyümölcseként őszre sikerül felújítani a szlovéniai Nova Goricán levő negyedik váradi emlékgúlát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!