ERDON Helyi hírek

2013.04.08. 13:09

Továbbra is elégedetlenek a szaktanácsadók

A hétfői nap folyamán lezajlott az első egyeztetés a Bihar Megyei Hagyományőrző és Kulturális Központ új igazgatója és az intézmény hat művészeti szaktanácsadójának képviselője között.

A hétfői nap folyamán lezajlott az első egyeztetés a Bihar Megyei Hagyományőrző és Kulturális Központ új igazgatója és az intézmény hat művészeti szaktanácsadójának képviselője között.

Adrian Dume kinevezett igazgató és Miron Blaga művészeti szaktanácsadó hétfő délelőtt ültek le tárgyalni az együttműködés módjáról. Egy ilyen jellegű egyeztetésre azért volt szükség, mert a kulturális központ művészeti szaktanácsadói japán sztrájkba kezdtek a korábbi igazgató leváltása után, és több petíciót is eljuttattak a Bihar Megyei Tanácshoz, amelyekben többek között azt kérték, hogy a kulturális központ vezetőjét ne politikai, hanem szakmai kritériumok alapján válasszák meg. Adrian Dume kinevezése ideiglenes igazgatónak viszont nyilvánvalóvá tette azt, hogy a döntéskor a politikai kritérium volt a fő szempont.

A hétfői megbeszélést követően Miron Blaga az erdon.ro érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy jelezte az új igazgatónak: a művészeti szaktanácsadók azt szerették volna, ha a kinevezés átlátható módon, szakmai szempontokat figyelembe véve történik, „de senkit nem érdekel, hogy mi mit mondunk” - fűzte hozzá. Blaga elmondta azt is, kezdenek beletörődni abba, hogy a kulturális központot politikus irányítása, bár hozzátette, hogy másnap, kedden délelőtt a hat művészeti szaktanácsadó tanácskozni fog és döntenek arról, hogy folytassák-e valamilyen formában tiltakozó megmozdulásukat. Blaga hozzátette, hogy a megbeszélésen Dume biztosította őt arról, hogy a lehető legjobban menedzseli majd az intézményt. „Erre van is esély, mert fiatal, ambiciózus emberről van szó, aki annak a pártnak a tagja, amelyik most hatalmon van, így kellő támogatást is fog kapni a hatalom részéről” - fűzte hozzá Miron Blaga.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!