ERDON Helyi hírek

2013.04.10. 12:42

Tízéves idén a Bihari Tulipán

Szombaton egynapos rendezvénysorozattal emlékeznek a Bihari Tulipán néptáncoktatási mozgalom megalakulásának 10. évfordulójára Mezőtelegden és Nagyváradon. Kalotaszeg az egyik fő téma.

Szombaton egynapos rendezvénysorozattal emlékeznek a Bihari Tulipán néptáncoktatási mozgalom megalakulásának 10. évfordulójára Mezőtelegden és Nagyváradon. Kalotaszeg az egyik fő téma.

 

Szoboszlai-Gáspár István református lelkipásztor arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy egy egész napos rendezvényről van szó, melynek főszervezője a Mezőtelegdi Református Egyházközség. Délelőtt 10 órától egy néprajzi vándorvetélkedőre kerül sor Vess figurát címmel, ami egy csujogatásra utal. („Vess figurát olyan cifrát, csizmád sarka hányjon szikrát”). A másodjára lebonyolítandó versenyen tíz, 6 fős csoport vesz részt, a téma pedig az idén Kalotaszeg, illetve Mátyás István „Mundruc” élete és munkássága, aki a Nádasmente tájegységének legkiválóbb táncművésze volt. A házigazdákon kívül jelen lesznek, illetve versenyzők érkeznek majd Szegedről, Temesvárról, a Temes megyei Végvárról, Nagyváradról, Micskéről és Margittáról is. A zsűrizésre olyan személyiségeket kértek fel, mint Kallós Zoltán Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő, Deák Gyula Levente, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke, Demarcsek Tibor koreográgus, a magyarországi Martin György Néptáncszövetsége alelnöke vagy éppenséggel Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója. A tervek szerint ez az esemény körülbelül 14 óráig fog tartani a telegdi általános iskola tornatermében.

Este a színházban

A nap második felében arra emlékeznek, hogy tíz esztendős a Bihari Tulipán néptáncoktatási mozgalom, rendszer, melybe az évek folyamán sorra kapcsolódtak be olyan települések mint Mezőtelegd, Margitta, Nagyszalonta, Magyarremete, Micske, és működik a mai napig a Szeged Táncegyüttes szakmai és művészeti vezetésével. Az évfordulót gálaműsorral ünneplik a Szigligeti Színház támogatásával, mely szombat estére rendelkezésükre bocsátotta az intézményt. Az este 7 órakor kezdődő műsor keretében nem csupán a felsorolt helységek néptáncegyüttesei lépnek fel, hanem a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes táncművészei is, a repertoárban pedig többek közt kalotaszegi, dél-alföldi, rábaközi, marosszéki, marossárpataki, györgyfalvi, sárközi és küküllőmenti táncok szerepelnek, tehát Erdély és Magyarország szinte összes nagyobb tájegysége képviseltetve lesz a táncok rendjén.

A főszervező azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a díjmentesen megtekinthető esti rendezvény plakátján található akvarellt Gavrucza Tibor képzőművész készítette. Pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál és az RMDSZ Communitas Alapítványánál, médiatámogatóként pedig feltüntették a Bihari Naplót.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!