ERDON Helyi hírek

2013.04.21. 15:18

Tehetséggondozás és megelőzés

Hatalmas érdeklődés mellett tartotta meg két előadását Dr. Czeizel Endre neves genetikus, orvos-professzor április 18-án a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében.

Hatalmas érdeklődés mellett tartotta meg két előadását Dr. Czeizel Endre neves genetikus, orvos-professzor április 18-án a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében.

Dr. Czeizel Endre az egyetemi gyülekezet és a Janus Pannonius Szakkollégium Filozófia-Teológia és Művészet Műhelyének felkérésére tartotta meg két előadását, melynek címei: Tehetség/talentum – jó szerencse semmi más? és A genetika forradalma – esélyek és veszélyek. Mindkét előadás alkalmával zsúfolásig megtelt a PKE díszterme, a pótszékek ellenére is többen álltak, hogy meghallgathassák az ismert genetikus, orvos-professzor előadásait a tehetségről és a genetika területén végzett felfedezésekről. Első előadásában Czeizel Endre arra adott választ, hogy milyen tényezőkön múlik és mik befolyásolják a tehetséget, annak kibontakozását és esetleges beteljesedését, talentummá válását. A tehetség kibontakozását belső és külső tényezők is alakítják: például a biológiai és genetikai adottságaink (értelmesség, speciális mentális képességek, kreativitás, motiváció), valamint az iskola, a család, a kortársak és a társadalom is. Kiemelte, hogy a tehetség csak lehetőség, és nem azonos a talentummal, amely a valóra vált tehetséget jelöli. A külső tényezők közül az iskolának és a társadalomnak is fontos szerepe van, hiszen észre kell venni és foglalkozni kell a tehetségekkel, hogy ne vesződjenek el- tette hozzá végezetül Czeizel Endre.

A genetika forradalma

A második előadásban a professzor a genetika forradalmáról, annak alakulásáról beszélt. A betegségek megértésével a kezelhetőségük is könnyebbé vált. A történelem során a genetikában számtalan felfedezést tettek, valamint többször a tudomány mögé bújva bűntettekre is felhasználták. „Ma már ott tartunk, hogy bárki megnézetheti a géntérképét, amelyből megtudhatja, hogy nagy valószínűség szerint milyen betegségben fog meghalni, milyen lappangó génjei vannak, milyen gyógyszertípusokkal tudja legjobban megelőzni az esetleges betegségeket, és egyéb általános tudnivalókat. Ez a vizsgálat a betegségekre való hajlamot mutatja meg és annak legjobb kezelési módját”- mondta el Czeizel Endre, majd az idegcsőzáródás rendellenességének kezeléséről beszélt, amely könnyen megelőzhető lenne még a terhesség előtt beszedett folsav tartalmú vitaminokkal. „Megtaláltuk a megoldást egy súlyos magzati betegségre, de a szomorú az, hogy ezt kevesen veszik figyelembe”- tette hozzá végezetül a professzor. A jelenlevők az előadást követően feltehették kérdéseiket.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!