ERDON Helyi hírek

2013.04.23. 14:29

Posticum dzsesszfesztivál – lehet, hogy utoljára?

Elképzelhető, hogy a május közepén negyedik alkalommal zajló, háromnapos dzsesszfesztivál egyben az utolsó is a nagyváradi Posticum történetében. A szervezők az idén is különféle meglepetésekkel készülnek.

Elképzelhető, hogy a május közepén negyedik alkalommal zajló, háromnapos dzsesszfesztivál egyben az utolsó is a nagyváradi Posticum történetében. A szervezők az idén is különféle meglepetésekkel készülnek.

 

Míg a tavalyi fesztiválra élelmiszereket hoztak a résztvevők, melyeket a központ a Böjte Csaba ferences szerzetes által működtetett árvaházaknak ajánlott fel, az idén tombolahúzáson vesznek majd részt a jelenlévők, amit 10 lejért lehet megváltani. Amint Rencsik Imre, a Posticum vezetője elmondta, tombolanyereményként többek között két személyre szóló ebédet lehet nyerni a Posticum éttermében, teaházi meghívót kisebb baráti társaságok számára (a teaház ugyanott működik), illetve feliratos pólókat.

Egyúttal azt is megtudtuk az intézmény vezetőjétől: valószínű, hogy ez az utolsó Posticum-dzsesszfesztivál. A rendezvény ugyanis nagyon sokba kerül, az összegyűlő összegből pedig rendszerint jó, ha a meghívott művészek ellátása megtérül.

Program

A Posticum épülete előtti parkban, a December 22 park közvetlen közelében megrendezendő fesztivál blues-esttel kezdődik május 17-én, 20 órától: a temesvári Bega Blues Band dzsessz- és blues együttes nemrég ünnepelte fennállásának 30. évét, s most első alkalommal látja őket vendégül a központ. A következő fellállásban lépnek fel: Maria Chioran – ének, Lucian Nagy – szaxofon/dzsembé, Toni Kühn – zongora, Johnny Bota – basszusgitár/hegedű, Alex Man – gitár, Lică Dolga – dob.

Egy napra rá, szintén nyolc órától Annette Lowman a világ túlsó feléről hoz dzsessz-dallamokat a hallgatóknak. Az egyesült államokbeli Portlandból érkező dzsessz-énekesnő nem volt még Váradon, Magyarországon pedig több évtizede járt utoljára. A hangszeres kíséretet Vukán György, Peczek Lakatos Krisztián és Balázs Elemér biztosítja.

A fesztivál utolsó napján, május 19-én a magyaroroszági Balázs Elemér Group lép színpadra, új felállásban (Szőke Nikoletta – ének, Szakonyi Milán – ének, Komjáti Áron – gitár, Peczek Lakatos Krisztián – basszusgitár, Balázs József – zongora, Balázs Elemér – dob).

Abbahagyni a csúcson

Ezt követi a fesztivál zárókoncertje: Vukán György és Annette Lowman közösen adják elő Vukán György szerzeményét, a Missa ad Dominum Jesum Christum című misét, melyet két évtizede, II. János Pál pápa magyaroroszági látogatása alkalmából mutattak be, szintén az amerikai énekesnő közreműködésével. Rencsik Imre ezzel kapcsolatban megjegyezte: ha az idei lesz a Posticum történetének utolsó jazzfesztiválja, akkor kétségkívül a csúcson hagyják abba.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!