ERDON Helyi hírek

2013.04.04. 11:10

Ökumenikus vallásolimpia zajlik

Nagyvárad- Az idei tanévben a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium szervezte meg az V. Országos Ökumenikus Vallásolimpiát a magyar diákoknak.

Nagyvárad- Az idei tanévben a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium szervezte meg az V. Országos Ökumenikus Vallásolimpiát a magyar diákoknak.

 

Az április 3-6. között zajló V. Országos Ökumenikus Vallásolimpián 104 római katolikus, református és unitárius vallású magyar diák és 40 kísérőtanár vesz részt 11 megyéből, a versenyzők pedig általános biblikus műveltségükről tesznek tanúbizonyságot. A nyitóünnepséget szerda délután tartották a váradi Székesegyházban: a szentmisét Exc. Böcskei László megyés püspök mutatta be, az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt.

Homíliájában az egyházmegye főpásztora a diákokhoz intézve szavait azt emelte ki, hogy egy pontosan meghatározott céllal érkeztek, jelenlétük pedig azért fontos a mai világ számára, mert nem csupán lelkileg próbáltak ráhangolódni a húsvéti üzenet befogadására, de együttlétükkel hálát is adnak Istennek azért, amit a felkészülésük folyamán megtapasztaltak, és a hozzáállásuk azt jelzi, hogy az apostolokhoz hasonlóan a megbizonyosodás felé haladnak. Hozzátette: a húsvéti öröm ajándékaként egyrészt arra gondolnak, hogy Krisztus értük is vállalta a szenvedést, a kereszthalált, majd a feltámadást, másfelől pedig arra, hogy mit tett értük az őket is határtalanul szerető Isten. Azt kívánta ugyanakkor a gyermekeknek: a verseny húsvéti örömének továbbadása töltse el az életüket, számukra és a nevelőik részére is legyen ez az alkalom egy Emmaus, amikor engedik, hogy Isten találkozzon velük.

Hitüket vallják meg

Zalder Éva, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatónője kétnyelvű köszöntőjében külön üdvözölte Pásztor Gabriella volt államtitkárt, a megmérettetés ötletgazdáját. Ugyanakkor Márton Áron püspök gondolatait idézve a testvéri együttműködés fontosságát emelte ki, illetve azt, hogy a versenyzők a tudásukon és kreativitásukon túl a hitüket vallják meg.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke felszólalásában úgy fogalmazott: „lélekben térden áll” azon ifjak és oktatóik előtt, akik el akarják mondani a nyilvánosságnak, hogy hisznek Istenben, szeretik az egyházukat és erről mernek is tanúbizonyságot tenni. Az egyházfő ugyanakkor Pál apostolt idézve azt tanácsolta: vigyázzunk és álljunk szilárdan a hitben.

Az unitárius egyház részéről Andrási Benedek lelkipásztor, oktatási előadó-tanácsos üdvözölte az egybegyűlteket, míg a versenyzőtársait Veres Janka Eszter, a Szent László líceum diákja köszöntötte. A nyitóünnepségen jelen volt Szabó Zsuzsanna, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője és Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes is.

A versenynek csütörtökön a Szent László líceum biztosított helyszínt, a díjkiosztó ünnepségre pedig péntek délelőtt 10 órától kerül sor egy ökumenikus istentisztelet keretében a várad-olaszi református templomban.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!