ERDON Helyi hírek

2013.04.22. 13:46

Nem könnyű a kommunikálás...

Nagyvárad- Hétfő délben a héten zajló XXII. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében immár második alkalommal rendezték meg a Varadinum Junior diákünnepséget a Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

Nagyvárad- Hétfő délben a héten zajló XXII. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében immár második alkalommal rendezték meg a Varadinum Junior diákünnepséget a Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

 

A Vivant Professores Alapítvány és a Mihai Eminescu Főgimnázium szervezésében zajlott Varadinum Junior diákünnepség szellemiségében szervesen illeszkedett a befogadó fesztivál értékrendjéhez, hiszen a magyar kultúra megélését, illetve a hagyományápolást támogató programsorozat üzenetét a műhelymunkák a fiatalok által is elfogadhatóvá, számukra is hozzáférhetővé tették.

Délelőtt 10 órától Kiss Tünde énektanárnő vezetésével táncoktatás zajlott, később a vitakörben Jakab Gábor tanárt győzhette meg, aki akarta, a saját igazáról. A drámaműhelyt Hunyadi István, a Szigligeti Színház színművésze irányította, a kolozsvári Váróterem Projekt társulat tagjai adták elő Katona József színművét negyven percbe sűrített humoros formában, Bánk bán? Jelen! címmel.

Műfajcsaládok

Bíró Árpád Levente, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, közkapcsolatok és reklám szak hallgatója Bevezetés a sajtóműfajokba címmel tartott előadást több osztály diákjainak. Megjegyezte: véleménye szerint a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem könnyű kommunikálni, mindenki csak próbálkozik ezzel. Ezt jelentheti a közössé tételét valaminek, értekezést, információcserét és -átvitelt. Történhet közvetlenül, szemtől-szembe, és telekommunikációs eszközök segítségével (internet, tévé, rádió, telefon). Köztudott, hogy a sajtót a negyedik hatalmi ágnak tartják, mert a tájékoztatáson túl véleményformáló hatása is van, befolyásolhatja az emberek véleményét, magyarázta a meghívott egyetemista, aki a továbbiakban arról is beszélt, mit jelentenek a periodicitás, aktualitás és publicitás fogalmak, és kik a célcsoportok. Az egybegyűlt fiatalok ugyanakkor azt is megtudták, hogy mi a tényszerű tájékoztatás, a tudósítás, a kritika (ismertetés, recenzió, bírálat), a glossza, a kommentár és a jegyzet. Végezetül Bíró Árpád arra kérte őket: írjanak különböző műfajú cikkeket az aznap történtekről és ezeket töltsék fel a Varadinum Junior blog honlapjára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!