ERDON Helyi hírek

2013.04.24. 12:49

Nagyváradon volt a tájékoztató körút

Április 24-én Nagyváradra érkezett a Felvételi Tájékoztató Körút, amelyet az Ady Endre elméleti Líceumban tartottak meg. A diákok megvásárolhatták az Egyetemi Kalauz 2013-as kiadványát is.

Április 24-én Nagyváradra érkezett a Felvételi Tájékoztató Körút, amelyet az Ady Endre elméleti Líceumban tartottak meg. A diákok megvásárolhatták az Egyetemi Kalauz 2013-as kiadványát is.

Az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) által megszervezett Partiumi Felvételi Tájékoztató Körút harmadik megállója volt Nagyvárad. Az Ady Endre Líceumban a különböző helyi és erdélyi egyetemek standjainál érdeklődhettek a diákok. Ravai Levente az OMDSZ elnöke elmondta, hogy immár 16 éve szervezik meg a felsőoktatási tájékoztató körutat, amely során ellátogatnak az erdélyi és partiumi diákokhoz is. „Célunk minél több középiskolást meggyőzni arról, hogy felelősségteljesen válasszanak egyetemet, és tudatosan készüljenek a nekik legmegfelelőbb szakra. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a diákok tizenkettedikben többnyire tudják, hogy milyen felsőoktatási intézménybe szeretnének felvételizni, de meghívjuk a tizenegyedikes diákokat is, hogy ők is tájékozódjanak”- tette hozzá. A külföldi továbbtanulással kapcsolatban Ravai Levente elmondta, hogy sokan itthon maradnak, és nem mennek el külföldre, valószínűleg a mesterképzés alkalmával választják ezt a megoldást. „Magyarországon megváltozott a felsőoktatási törvény, és ezért inkább az a tendencia, hogy most már Magyarországról jönnek diákok az erdélyi egyetemekre”- mondta el.

Tájékoztatás

Az Ady Endre líceumban képviseltette magát a Partiumi Keresztény Egyetem, a Nagyváradi Állami Egyetem, több kolozsvári egyetem, köztük a Babeş Bolyai Tudományegyetem, a Gheorghe Dima Zeneakadémia, a Kolozsvári Műszaki Egyetem, több temesvári egyetem, például a Temesvári Műszaki Egyetem, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, valamint négy marosvásárhelyi felsőfokú oktatási intézmény, többek között a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Református Kántor- és Tanítóképző Intézet. A helyszínen a diákok érdeklődhettek a különböző egyetemek szakairól, a beiratkozási feltételekről és adatokról (időpont, tandíj, beiratkozási díj, szükséges iratok), ösztöndíj lehetőségekről, bentlakásokról, egyetemi központokról stb. Egy a helyszínen érdeklődő tizenkettedik osztályos diák, Törő Enikő elmondta, hogy őt a kommunikáció tudományok érdeklik, és tanulmányait vagy Debrecenben vagy a Partiumi Keresztény Egyetemen szeretné folytatni. „Mindenképp a média területén szeretnék dolgozni a későbbiekben, szóvivőként, riporterként vagy valami hasonló szakmában. Most érdeklődtem a Partiumi Keresztény Egyetem standjánál. Nekem nagyon tetszik az egyetem, érdekel, színvonalasabb mint gondoltam, és anyagiakban is sokkal elérhetőbb. Nagyon sok külön program is van, külföldre is mehetek tanulni”-tette hozzá.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!