ERDON Helyi hírek

2013.04.07. 18:28

Megyeszerte gondot okoz a bel- és árvíz

Hétfőtől várható javulás, szerdáig pedig az előrejelzések szerint normalizálódni fog a helyzet a megye folyóvizein, nyilatkozta szerkesztőségünknek Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgatója.

Hétfőtől várható javulás, szerdáig pedig az előrejelzések szerint normalizálódni fog a helyzet a megye folyóvizein, nyilatkozta szerkesztőségünknek Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgatója.

 

A Körösök Vízügyi Igazgatóságának szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a felügyeletük alá tartozó területeket, és a diszpécserszolgálat is bármikor elérhető, nyilatkozta Pásztor Sándor, az intézmény műszaki igazgatója, aki, bár külföldön tartózkodott telefonbeszélgetésünkkor, mégis percre pontosan tudta a fejleményeket. Ezek szerint a Berettyó vasárnap délben tetőzött Szalárdnál 616 centiméteres vízállással, és az árhullám aznap estig el is hagyta az országot. A község területén hordozható szivattyúval küzdöttek a belterületeket elöntött árral szemben. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatósággal állandó kapcsolatban vannak, az együttműködés keretében az Éren visszatartják az ár levonulását addig, amíg a Berettyó árhulláma elvonul. A Sebes-Körös hozama vasárnap reggel 110 m3/s volt, a folyó vízszintjét folyamatos szabályozás alatt tartják. A Fekete-Körösön is árhullám van levonulóban, melynek veszélye, hogy még utolérheti az előzőt, ezért Feketebátor térségében 2. fokozatú árvízvédelmi riasztás van érvényben, de a szakember szerint nem lesz gond. A Fekete- és Sebes-Körösök közötti úgynevezett felfogó csatorna térségében 3. fokozatú készültség van Tulkánál, Gyaraknál, Tamásdánál. A vízszint tetőzése ott is vasárnapra volt várható.

Pásztor Sándor elmondta: a belvizek a legnagyobb gondot Dél-Biharban Tulca, Cséffa és Avram Iancu községekben, illetve Szalontán okozzák, míg Észak-Biharban Érkeserűben, Kiskerekiben, Érselénden, Érsemjénben, Székelyhídon. A vízügyi szakemberek, illetve a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban már nem várható jelentős mennyiségű csapadék, ezért arra lehet számítani, hogy hétfőtől javul az árvízhelyzet, szerdára pedig normalizálódhat a folyók vízszintje. Mindennek ellenére a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Víz alatt

A Sürgősségi Esetek Igazgatóságának tájékoztatása szerint árvíz megelőző intézkedéseket kellett tenni több község és város területén az elmúlt héten, ahol sárga, és narancssárga figyelmeztetés van érvényben. Ezek: Felsőmezős, Magyarremete, Bihardobrosd, Magyarcséke, Tenke, Feketebátor, Tulka, Kiskereki, Margitta, Mezőtelegd, Madarász, Nagyürögd, Papfalva, Sólyom, Szalonta és Drágcséke. A kitartó esőzés következtében 1988,5 hektárnyi szántóterület, 665 hektár legelő kerül víz alá, de betört az ár 97 udvarba és kertbe, elöntött 48 gazdaságot, 22 kisebb és hat nagyobb hidat, négy megyei és öt községi rangú, illetve öt erőn átvezető utat, összesen 18 kilométer hosszúságban. A Körösök vízgyűjtő területén április első hetében 14 folyó és patak esetében mértek megemelkedett vízszintet. Az elmúlt hét elején az árvíz-szintű vízállást mértek Talpasnál a Fekete Körösön, Pusztahollódnál a Hollód patakon, a Berettyón Margittánál, és Báltfalvánál (Arad megye) a Fehér Körösön.

Homokzsákokkal 

Csütörtökön és pénteken a következő kiugró csapadékmennyiségeket mérték: Havasdombró – 41,8 l/m2, Susd – 36,4 l/m2, Szalárd – 34,2 l/m2, Nagyvárad – 33,9 l/m2, Nánhegyes – 32 l/m2. Az elmúlt 5 napban a következő településeken kellett alkalmi gátakat emelni az ár ellen: Bályok, Szentjobb, Csujafalva, Hagymádfalva, Görbesd, Biharcsanálos, Bihardiószeg, Kiskereki, Ottomány, Székelyhíd. A védekezési munkák során 715 homokkal töltött zsákot használtak fel, néhol fából készített kerítésekkel megerősítve. Szombaton a Sebes Körös hozama 200 m3/mp-re nőtt, ami szükségessé tette a telegdi vízgyűjtő ürítését. Ennek lett a következménye, hogy Nagyvárad egyes részein elöntötte a víz a Körös-parti sétányokat.

Olvasóink megfigyelései

Szabó Roland olvasónk fotókat is küldött szerkesztőségünkbe, melyekkel illusztrálta, mennyire megemelkedett a Sebes Körös szintje a Ferdinánd tértől a Decebal hídig. Ugyanakkor aggodalmát is kifejezi, hogy a víz tönkre teheti azokat a fából készült padokat, melyeket az újonnan kialakított sétányokra helyeztek ki. Péter Sándor ugyancsak nagyváradi olvasónk, aki nyugdíjas vízügyi építőmérnök, szombaton délután készített fotót Mezőtelegden, mely a fentebb említett vízlevezetést illusztrálja. Olvasónk így fogalmazott: „A fényképet ma (szombaton – szerz. megj.) délután, 3 és 4 óra között készítettem. Mezőtelegden a nagy víz miatt megnyitották a gát túlfolyóját (háromból kettőt), ami egy nagyon ritka esemény egy energiatermelésre épített vízerőműnél. Ehhez a létesítményhez személyesen is kötődőm, mert az 1982. évi első kapavágástól az 1990. évi átadásig ott dolgoztam, mint telepvezető főmérnök.”

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!