ERDON Helyi hírek

2013.04.29. 13:16

Megkötötték az utolsó előtti szerződést

Nagyvárad - A Bihar megyei vízhálózat bővítésére és korszerűsítésére irányuló nagyszabású projekt keretében hétfőn a tenkei szennyvíztisztító állomásra vonatkozó szerződést írták alá az érintettek.

Nagyvárad - A Bihar megyei vízhálózat bővítésére és korszerűsítésére irányuló nagyszabású projekt keretében hétfőn a tenkei szennyvíztisztító állomásra vonatkozó szerződést írták alá az érintettek.

Amint Ovidiu Gavra, a Nagyvárdi Vízművek vezérigazgatója elmondta, ez az utolsó előtti megkötendő szerződés, s ebben az esetben is óvások késleltették a közbeszerzési eljárást, mintegy hat hónappal. A pályázat teljes értéke 83.274.549 lej ÁFA nélkül, ennek 76%-át az unió kohéziós alapjából, 11,67%-t az állami költségvetésből fizeti ki, 10,23%-át a Nagyváradi Vízművek törleszti, a fennmaradó 1,8%-ot pedig az érintett települések önkormányzatai állják.

Több fázisban

Ami a tenkei víztisztító állomást illeti: a szerződés felbecsült értéke 8.088.475 lej volt, hat cég nyújtott be ajánlatot, s végül az OMS Románia Kft. és a RONO AQUA Kft. közötti társulás árajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek. A munkálatok elvégzését 7.460.799 lejért vállalták el és erre húsz hónap áll rendelkezésükre. A víztisztító állomás amúgy mintegy tízezer négyzetméteren terül el és legfeljebb napi 2880 köbméter víz tisztítására tervezik. A víztisztítás az első fázisban mechanikus, majd biológiai módszerekkel zajlik majd, s az ennek során eletkező iszapot is speciális kezelésnek vetik alá.

Böjte Csaba, a kolozsvári cég képviselője elmondta: nagy tapasztalattal rendelkeznek a víztisztító állomások létrehozatalában, s Tenkén is szeretnének egy példás, jól működő állomást létrehozni minél kevesebb költséggel.

Gondok

Teodor Coste tenkei polgármester is felszólalt. A lakosokkal együtt ő maga is türelmetlenül várja, hogy meglegyen az állomás, mondta el. Mint hozzátette, ezzel párhuzamosan Tenkén egy másik vízhálózati beruházás is zajlik, ennek keretében több mint 16 kilométernyi csatornát fektetnek le. Mint megtudtuk, a tenkei lakosoknak van csapvizük, de a szennyvíz elvezetését eddig egyénileg oldották meg és ülepítő sem volt.

A szerződés aláírását követően a vízművek vezérigazgatója elmondta: a Bihar megyére vonatkozó pályázat gyakorlatba ültetése során főleg a hiányos megvalósíthatósági tanulmány miatt akadt sok gondjuk. Ezt egyébként a bukaresti Romair cég készítette, és mivel a szerződés a minisztérium és az említett cég között lett megkötve, a Nagyváradi Vízműveknek kevés belszólása lehetett. „Közöltük az észrevételeinket, de valójában semmilyen minőségünk nem volt arra, hogy beleszóljunk és e szerint is kezeltek bennünket” - közölte Gavra.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!