ERDON Helyi hírek

2013.04.06. 14:16

Lemondott a román legfőbb ügyészség ideiglenes vezetője

Lemondott pénteken a román legfőbb ügyészség ideiglenes vezetői tisztségéről Daniel Morar.

Lemondott pénteken a román legfőbb ügyészség ideiglenes vezetői tisztségéről Daniel Morar.

 

Morar, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi főügyésze a hét elején nyilvánosan tiltakozott az ellen, hogy Victor Ponta miniszterelnök és Traian Basescu államfő politikai megállapodás alapján készül kinevezni a román vádhatóság vezetőit. Nyílt fellépése miatt aztán mind a kormányfő, mind az államfő bírálta őt.

Morar, akit az Európai Bizottság a romániai korrupció elleni harc kulcsfigurájának tart, azzal indokolta lemondását, hogy jelezni kívánta: nem fűzik személyes ambíciók a vitatott ügyészségi tisztségekhez, de továbbra is érdekelt abban, hogy a DNA élén a lehető legalkalmasabb vezetők folytassák munkáját.

A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) egyik fő ellenségének tekinti Morart, akit azzal vádol, hogy a korrupcióellenes harc ürügyén Basescu politikai ellenfeleit hurcolta meg. Morar vezetése alatt a DNA az akkor kormányon lévő jobbközép PDL több politikusát is börtönbe juttatta.

Miután Morar tavaly kitöltötte a törvény által engedélyezett kétszer hároméves mandátumot a DNA élén, Basescu azt javasolta, hogy cseréljenek Laura Codruta Kövesivel, akinek szintén lejárt második hároméves legfőbb ügyészi mandátuma. Távozása előtt Kövesi ki is nevezte helyettesévé Morart, aki így tavaly október óta - mostani lemondásáig - a legfőbb ügyészség ideiglenes vezetője volt.

Miután a Basescuval szemben álló USL nem fogadta el a cserét, és Basescu is elutasította az USL főügyészjelöltjeit, a vádhatóság hónapokig kinevezett vezetők nélkül maradt.

A Ponta-Basescu alku első jeleként az államfő Morart nevezte ki március végén az alkotmánybíróság egy júniusban megüresedő helyére. Ponta ezt a kompromisszumot "hálálta meg" a maga részéről azzal, hogy Kövesit jelölte a DNA élére. Döntését az USL-ben részt vevő liberálisok élesen bírálták, de a koalíciót végül nem rúgták fel.

Az ügyészségi vezetők átlátható módon történő kiválasztását az Európai Bizottság is sürgette Romániáról szóló legújabb jelentésében. Több uniós tagállam a korrupció megfékezésétől tette függővé Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!