ERDON Helyi hírek

2013.04.08. 08:52

Konferencia az iskola-előkészítésről

Az elmúlt hétvégén öt megyéből mintegy ötven oktatási szakember, pedagógus és tisztségviselő jött Váradra a IV. Közoktatási Konferenciára.

Az elmúlt hétvégén öt megyéből mintegy ötven oktatási szakember, pedagógus és tisztségviselő jött Váradra a IV. Közoktatási Konferenciára.

A negyedik alkalommal megszervezett Közoktatási Konferenciának a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ adott helyet. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) országos elnöksége és Bihar megyei szervezete, valamint a nagyváradi Partiumi Módszertani Központ által szervezett tanácskozás témája az iskola-előkészítő oktatás kihívásai és tapasztalatai a romániai magyar tannyelvű közoktatási rendszerben volt. Az eseményen Bihar megyén kívül érkeztek meghívottak Arad, Temes, Szatmár és Máramaros megyékből. A vendégeket Soós Sándor, az RMPSZ Bihar megyei elnöke köszöntötte, majd Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke szólt. Mint elmondta, a tanácskozáson egy olyan fontos témát és vitatott kérdést beszélhetnek meg, amely hosszú idő óta foglalkoztatja a pedagógusokat, elsősorban az óvónőket és tanítókat.

Változások

Burus-Siklódi Botond a továbbiakban az RMPSZ-ben az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat ismertette. Az idei évtől az anyaországban szervezendő programok irányítását, amelyeket eddig a Balassi Intézet szervezett, bizonyos adminisztratív változások miatt a továbbiakban nem vállalhatja. „Ettől az évtől az RMPSZ az, aki a szervezést bonyolítja, mindezt Erdélyből magyarországi területeken. Ugyancsak a szövetség koordinálja, most már több mint egy éve a Csángó Oktatási Programot is. Szeretnénk erősíteni azokat a kapcsolatokat is, amelyeket egyes megyei pedagógus szövetségek kialakíthatnak az adott megye tanfelügyelőségeivel.” Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes köszöntőjében kifejtette, hogy az előkészítő osztályok problémájára meg kell találni a megoldást, egymást segítve megmutatni, milyen fontos, hogy legyen egy megfelelő átmenet az óvoda és iskola között.

Előadás

A köszöntő beszédeket követően a konferenciát Halász Ferenc, az RMPSZ Bánság-Partium területi alelnöke, Temes megyei helyettes főtanfelügyelő vezette. Elsőként Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi egyetemi adjunktus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet, Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatának oktatója tartott előadást Az iskola-előkészítés fortélyai címmel, amelyet a megyei beszámolók követték. Szabó-Thalmeiner Noémi Az iskola-előkészítés fortélyai című könyvet is bemutatta, amelyben több szerző több tanulmányon keresztül járja körbe a témát, a hat éves gyermekekre fókuszálva. A kötet gyakorlati tanácsokkal, példákkal nyújt segítséget azoknak a pedagógusoknak, akik az iskola-előkészítő osztályokkal, csoportokkal foglalkoznak. Szabó-Thalmeiner Noémi kifejtette, hogy az előkészítő osztályoknak helye van az iskolákban, amennyiben megfelelő felkészültségű pedagógus fejleszti és foglakozik a kicsikkel, és ha biztosítani tudják a kornak megfelelő termeket, környezetet. Ebben az ideális esetben a gyermeknek egy egész éve van arra, hogy felkészüljön az iskolára és az ezzel járó változásokra.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!