ERDON Helyi hírek

2013.04.16. 15:51

Kolozsvári Esettanulmány Napok

Az üzleti élet varázsa vonzza a fiatalokat. Változatossága, mozgalmassága következtében gazdasági függetlenséget jelent. Lehetőséget nyújt az egyéni képességek megvalósítására. Viszont, tapasztalat hiányában, nem érzékelik, hogy az üzleti élet milyen kockázattal és felelősséggel jár.

Az üzleti élet varázsa vonzza a fiatalokat. Változatossága, mozgalmassága következtében gazdasági függetlenséget jelent. Lehetőséget nyújt az egyéni képességek megvalósítására. Viszont, tapasztalat hiányában, nem érzékelik, hogy az üzleti élet milyen kockázattal és felelősséggel jár.

 

A kockázatok csökkentése érdekében érdemes már ifjúkorban megtanulni a vállalkozással kapcsolatos elméleti ismereteket, illetve a gyakorlatba való kivitelezés bonyolult megvalósíthatóságát.

Az utóbbi évtizedekben szervezett esettanulmány versenyek azt a célt szolgálják, hogy a versenyző csapatok valós információk alapján vállalati problémákat oldjanak meg. Megfogalmazzák a problémát, melyek alapján, kidolgozzák a vállalkozás fejlődési vonalát a változó piaci környezetben.

Ebből a szempontból rendkívül nagy érdeklődést váltott ki a Babeş- Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének szervezésében 2013 áprilisában (12-14) megtartott verseny, hivatalosan „Kolozsvári Esettanulmány Napok, 2013”

Az esettanulmányi napok keretében zajlott le az V. Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyének döntője és a Kolozsvári Egyetemista Esettanulmány verseny. A jól szervezett, könnyen áttekinthető verseny hagyománnyá vált. Érdekessége, hogy mindig aktuális gazdasági téma megoldására ösztönzi a versenyzőket. Az egyetem szoros kapcsolatot tart fenn az üzleti élet képviselőivel. A verseny bíráló bizottságának tagjai cégek vezetői, gyakorló elismert közgazdászok. A fiatalos lendület, a megoldáskeresés és a kiváló prezentáció jellemzi ezt a versenyt.

A BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudomány Kara másfél évtizeddel ezelőtt kezdte évente megtartani a rangos gazdasági megmérettetést. Az esettanulmány mindig gyakorlati kérdésre összpontosít. Mindig csapat munkában valósul meg. Nem kész ismereteket mond el a csapat, hanem alternatív megoldásokat keres. Meggyőző érvekkel támasztja alá az általa javasolt megoldást.

Az idén Kolozsvári Egyetemista Esettanulmány Versenyen 10, egyenként 4 fős csapat versenyzett.

Amint a programból kiderült a verseny témája: A MOL Románia által kitűzött növekedési célok mentén egy növekedési stratégia kidolgozása. Elsősorban az üzemanyag értékesítés növelését célozza meg, különös hangsúllyal a benzineladásokra, beleértve a kis- és nagykereskedelmi hálózatot és a kártyás vállalati értékesítési rendszereket is. A növekedési stratégiának a vállalat fenntartható fejlődését is fenn kell tartania, kidolgozásához pedig az eddigi értékesítési csatornák fejlesztésére és az új megoldások részletes kidolgozására van szükség.

A megoldások kidolgozásánál elvárás az ötletek kivitelezéséhez kapcsolódó erőforrás-szükséglet és várható eredmények felmérése, valamint az új kommunikációs csatornák feltérképezése.

A zsűri tagjai: Csehi Árpád- Autonet csoport vezérigazgatója. Cserháti Csaba- Zipper Data kontrolling menedzser. Csog Éva- MOL Romania ügyfélkapcsolati koordinátor. Huba Eörs- IFUA Horváth & Partners ügyvezető partner. Karádi Katalin- msg systems Romania pénzügyi igazgató. Kun Márton- OTP Bank Romania fiókigazgató. Laczkó Csaba- Antares Romania vezérigazgató. Márton István- MOL Romania nagykereskedelemért felelős ügyfélmenedzser. Nilgesz Carmen- MOL Romania kontrolling menedzser. Péter Árpád- Romchemicals ügyvezető igazgató.

Az egyetemistáknak szervezett esetversenyen első helyezést elért csapat 3 tagja korábban kétszer is részt vett a középiskolásoknak szervezett versenyen, amit a középiskolákban tanító oktatók, a résztvevők és szervezők is nagy sikernek könyveltek el.

Párhuzamosan 5. alkalommal került megszervezésre: A Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenye, melyen 53, egyenként 3 fős bejelentkezett csapat vett részt, 18 iskolából és 12 városból. Mielőtt ez a nemes vetélkedő megtörtént volna, egy előselejtezés zajlott le, melynek témája: Piackutatás, az online vásárlási szokások elemzése.

Kolozsváron, a verseny döntőjén 16 bemutató csapat vett részt, vezetőtanáraik kíséretében.

Feladat témája: Elektronikus értékesítési megoldások a MOL Románia vállalatnál. A csapatoknak 7 óra alatt kellett kidolgozniuk az esettanulmányt, melyet a zsűri előtt a következő nap, 10 percben, bemutattak és azt követően, 5 percben, válaszoltak a feltett kérdésekre.

A zsűri tagok a Közgazdaság- és Gazdálkodástudomány magyar tagozatán végzett, nemzetközi esettanulmány versenyeken tapasztalatot és díjakat szerzett, ma már szakmai tapasztalattal rendelkező vállalati szakemberek voltak.

A díjazott iskolák: I. Hely- Tamási Áron Gimnázium, Székely-udvarhely, II. Hely- Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy, III. Hely Joannes Kájoni Szakközépiskola, Csíkszereda. Dicséretben részesült a Székely-keresztúri Orbán Balázs Gimnázium.

Az egyetem figyelmességét dicséri az a külön program, amit a kísérő tanárok számára a Román Nemzeti Bank kolozsvári kirendeltségének látogatása jelentett. A versenyző csapatokat felkészítő tanárok emléklapot kaptak.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!