ERDON Helyi hírek

2013.04.23. 11:58

Igen az utcanevek változtatására

A közelmúltban lakossági fórumra került sor Bihardiószegen, és a korábban szokásos 10-15 lakos helyett most 60-nál is többen mutattak érdeklődést a falu helyzete és közeljövője iránt.

A közelmúltban lakossági fórumra került sor Bihardiószegen, és a korábban szokásos 10-15 lakos helyett most 60-nál is többen mutattak érdeklődést a falu helyzete és közeljövője iránt.

 

Bár a fejlődés egyértelmű a résztvevők számát tekintve, szükség lenne arra, hogy több százan vegyenek részt egy hasonló rendezvényen, hogy a lakosok első kézből informálódjanak, másrészt, hogy minél több javaslat és probléma felvetés történjen meg, hozzájárulva ezzel a diószegiek életminőségének javulásához. Mados Attila polgármester beszámolt arról, hogy a költségvetés kialakítását két fő elv vezérelte, melyeknek egyike a szennyvízhálózat munkálatainak befejezése, erre a költségvetés 50%-át irányozták elő, a másik az utak járhatóvá tétele, karbantartása, ami a második legnagyobb részt teszi ki a költségvetésben. Az utcák karbantartásáról beszélünk csak, ugyanis folyamatban van az ivóvízhálózat felújításának terve, amelyre az önkormányzat pályázati forrásokat keres, és az utcákat remélhetőleg újra felássák. Külön részben tárgyalja a költségvetés a járdák felújítását, ami újdonságnak számít.

Cáfolták a rémhíreket

Sabău Constantin alpolgármester beszámolt a folyamatban lévő munkálatokról, illetve a jogi személyek tartozásairól az önkormányzat felé és az ezek behajtása érdekében tett lépésekről. A “kérdezz-felelek” részben az egyik legparázsabb téma az utcanév változtatás volt. Duna Sándor, a Megyei Lakossági Nyilvántartó aligazgatója szakszerűen számolt be az utcanevek jogi vonzatairól, cáfolva azokat a rémhíreket, miszerint több száz lejbe kerülne ez a változás. A nyugdíj- és szociális hivatal adatbázisai automatikusan frissülnek a lakossági nyilvántartón keresztül, és nem kell félni, hogy bármi gond adódik a nyugdíjak és egyéb juttatások folyósításával. Az aligazgató beszámolója eloszlatott minden kétséget az utcanév változtatással kapcsolatban, a polgármester pedig kitért arra, hogy az autótulajdonosoknak az önkormányzat segít a dokumentáció összeállításában, illetve annak Nagyváradra juttatásában. Az is elhangzott, hogy a forgalmi igazolvány cseréjét az önkormányzat megtéríti. Több javaslat és probléma felvetés érkezett az utcák, járdák, a vízellátás gondjaival kapcsolatban, melyeket az önkormányzat vezetői feljegyeztek, és a jövőben minden tőlük telhetőt megtesznek ezek orvoslásának érdekében.

Hiányos ismeretek

Egy nappal a rendezvény előtt ugyancsak lakossági fórum volt a Horea utcai kultúrotthonban, ahol száznál is több román ajkú lakos vett részt, s egy konstruktív vita alakult ki. Az utcanév változtatás itt is egy fontos téma volt, melynek során a település vezetői eloszlatták azon aggályokat, miszerint etnikai vonzata lenne a határozat tervezetnek. Az is kitűnik, hogy sajnálatos módon az együtt élő közösségek hiányos ismeretekkel rendelkeznek egymás történelmi múltját, kultúráját és híres személyiségeit illetően, és sokszor támadva érzik magukat, közösségüket, holott ezeknek a félelmeknek semmi valóságalapja nincs. Szükség van egymás megismerésére, hogy egymást elfogadjuk, hangsúlyozta Mados Attila polgármester. Az esemény végén az utcanév változtatást támogató résztvevőkről egy közös fotó készült.

Füzesi Laura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!