ERDON Helyi hírek

2013.04.28. 18:25

Hiánypótló ipartörténeti könyv

Nagyvárad- Péntek este a XXII. Festum Varadinum keretében a PBMET szervezésében bemutatták Makai Zoltán: Szemelvények Bihar megye és vidéke ipartörténetéből című könyvét a Lorántffy Központban.

Nagyvárad- Péntek este a XXII. Festum Varadinum keretében a PBMET szervezésében bemutatták Makai Zoltán: Szemelvények Bihar megye és vidéke ipartörténetéből című könyvét a Lorántffy Központban.

 

szép számú érdeklődőt Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke köszöntötte, kiemelten Tőkés László európai parlamenti képviselőt és Sárközi Zoltán városi önkormányzati képviselőt. Arra hívta fel a figyelmet: hagyomány, hogy a PBMET könyvbemutatóval jelentkezzen a Festum Varadinumon, a Bihar Megyei Tanács és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének finanszírozásával megjelent mostani kötet pedig a Partiumi füzetek-sorozat 72. darabja. Érdekes, hiszen Bihar iparáról az utóbbi évtizedekben nem írt senki, pedig fontos, hogy a fiatalok is tudják, hogy a 20. században a térség élenjáró volt az iparban. Néhány éve ugyan megjelent egy kiadvány ebben a témakörben, de az csupán Nagyvárad iparáról szólt, tette hozzá.

A könyvet ismertető Pásztai Ottó ny. vegyészmérnök is hangsúlyozta, hogy egy hiánypótló műről van szó, hiszen közel 130 éve nem látott napvilágot ilyen átfogó kötet. A 19-20. századi műszaki, ipari fejlődésben Bihar megye változatos földrajzi elhelyezkedésének is köszönhetően jelentős szerepet játszott, Makai Zoltán pedig töretlen lelkesedéssel kutatta fel az egykori ipari létesítményeket, jutott háttér információkhoz azoktól a szakemberektől, akik ott bábáskodtak ezek megszületésénél, később pedig évtizedig tartó tevékenységeikkel sok esetben világhírnevet szereztek nem csupán önmaguknak, hanem a vállalatuknak is. A részletes, tartalmas és olvasmányos írott részt rengeteg képanyag, archív fotó egészíti ki, olyan kordokumentumok, melyek fogódzót jelenthetnek a majdani kutatók számára. A könyv a bányászattal indít- külön fejezet foglalkozik Váradi Ernő feltaláló, vegyészmérnök munkásságával-, majd az ipari létesítmények leírása után a villamosítással és a vízi energia hasznosításával kapcsolatban tudunk meg érdekes tényeket. Villamosmérnöki felkészültségének betudhatóan ugyanakkor a szerző behatóan foglalkozik a város és a megye vízügyi problémáival, ami természetes, hiszen aktív része volt a fejlődésnek, terepszemléi során mindenhova eljutott. Pásztai Ottó azt is megjegyezte: fontos lenne egy ipari múzeum létrehozása, mely közel két évszázad szerteágazó emlékeit gyűjtené össze, megmentve, ami még megmenthető.

Uránbányászat

Felszólalásában Makai Zoltán, miután köszönetet mondott mindazoknak, akiknek kellett, két dologra hívta fel a figyelmet: egyrészt arra, hogy részletes irodalmat talált például az uránbányászattal kapcsolatban, ami további kutatást igényel, másfelől pedig arra, hogy azért mutatott be erdélyi és bánsági vízi erőműveket is, mert ezek telepítését és működését bihari szakemberek is tanulmányozták, tisztábban voltak az üzemeltetésükkel.

A rendezvény utolsó harmadában többen hozzászóltak az elhangzottakhoz, mások mellett Tőkés László is, és felcsendült a bányászhimnusz is. A szeretetvendégséggel zárult összejövetelen közreműködött a Wenzel Pichl trió (Costin Éva- hegedű, Thurzó Sándor József- brácsa, Bozsódi Beáta- cselló).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!