ERDON Helyi hírek

2013.04.23. 11:33

GlObesity, a tömeges elhízás tudománya

Dr. Forgács Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója tart előadást 2013. április 24-én 18 órai kezdettel a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében GlObesity, a tömeges elhízás tudománya címmel.

Dr. Forgács Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója tart előadást 2013. április 24-én 18 órai kezdettel a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében GlObesity, a tömeges elhízás tudománya címmel.

 

A szakmai- és közhiedelemmel ellentétben, az elhízás nem civilizációs betegség. A tömeges elgömbölyödés (globesity) a fogyasztói társadalom jelensége, tehát nagyjából csak 50 éves. Ekkor teremtődtek meg azok a környezeti és társadalmi feltételek, amikre az éhező emberiség évezredeken keresztül vágyott. Mellékhatásként egyre többen, egyre inkább és egyre fiatalabban híznak el. Még sohasem volt ilyen kövér az emberiség, mint ma. Holnap még kövérebb lesz. Amennyiben a tendenciák folytatódnak, még 50 év, és mindenki rémesen el fog hízni! Miért eszik-iszik akkor is az ember, ha nem éhes és nem szomjas? Az élelmiszerek bőséges elérhetősége, valamint a mozgásszegény, kényelmi életmód vezetett a világméretű elhízáshoz. Ráadásul az életmódbéli változás találkozott az öröklött túlevés hajlamával. Az állandó éhínségben edződött Moho sapiens túlélését segítette, ha az egyedek sok kalóriát voltak képesek tartalékolni, amikor éppen volt mit enni.

Túlfogyasztás

Dr. Forgács Attila a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, a téma nemzetközi hírű kutatója, számtalan publikáció, előadás és médiamegszólalás kötődik a témában a nevéhez. Forgács Attila előadása után lehetőség van arra, hogy a közönség vásároljon a szerző könyveiből, melyek izgalmas pszichológiai betekintést kínálnak többek között az evés, a globális elhízás, a túlfogyasztás témaköreibe. A szerző a köteteket dedikálja a helyszínen. Az előadás a Partiumi Egyetemi Napok keretén belül, a szociológus nap során kerül megrendezésre, a szociológus hallgatók, valamint az egyetem diákszervezete jóvoltából. A belépés ingyenes. Várnak minden érdeklődőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!