ERDON Helyi hírek

2013.04.24. 12:36

Generációk párbeszéde a Szacsvayban

Új kezdeményezést indított útjára a nagyváradi Szacsvay Imre Általános iskola: a tanintézmény megismerteti jelenlegi tanulóival az iskola egykori diákjait.

Új kezdeményezést indított útjára a nagyváradi Szacsvay Imre Általános iskola: a tanintézmény megismerteti jelenlegi tanulóival az iskola egykori diákjait.

 

A Generációk párbeszéde elnevezésű rendezvényről, mely a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében zajlott le Pásztor Gabriella igazgatónő árult el elöljáróban részleteket lapunknak. A tanintézmény Szaniszló (Eminescu) utcai épületének sporttermében lebonyolított találkozó előtt az igazgatónő elmondta, hogy a Szacsvay az első olyan általános iskola, mely a Festum Varadinumon rendezvénnyel jelentkezik. „jelenlegi diákjainkkal, és a meghívott körülbelül negyven egykori diákunkkal elbeszélgetünk arról, hogy ez az iskola mit képviselt régen, és mit közvetít ma, mert mi úgy érezzük, hogy ugyanazt képviseljük, és ugyanazt közvetítjük ma is az anyanyelvűségtől a szülőföldön maradásig. Ezekben az időkben, amikor a gyerekek mindenféle sztárolást látnak maguk körül a médiában vagy bárhol, akkor úgy gondoljuk, hogy legyen egy ilyen élményük az iskolához kötötten is, hogy lássák azt, hogy becsületes magyar emberek lettek az iskola volt diákjai” - magyarázta az esemény célkitűzését az igazgatónő. A meghívottakat több generációból válogatták ki, így voltak olyan véndiákok, akik például 1956-hoz kötődő emlékeiket is megosztották a jelenlévőkkel, és voltak az iskola padjait néhány éve elhagyó egykori tanulók is. Pásztor Gabriella elárulta azt, hogy a generációk párbeszédéből szeretnének hagyományt teremteni, de valószínűleg nem lesz elegendő évente mindössze egy alkalom egy-egy ilyen találkozó megszervezésére, már csak azért sem, mert tervezik az iskola volt és jelenlegi tanárainak találkozóját, illetve a külföldre került egykori diákok találkozójának megszervezését is. A kedd délutáni eseményen a volt diákok meséltek életútjukról és a Szacsvayhoz kötődő emlékeikről és minden megjelent véndiák egy emlékkönyvet kapott ajándékba.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!