ERDON Helyi hírek

2013.04.14. 18:08

„Küldetésemet hobbiként teljesítem”

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus professzor, a magyar tudományos ismeretterjesztés legendás alakja április 18-án két előadást is tart a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE).

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus professzor, a magyar tudományos ismeretterjesztés legendás alakja április 18-án két előadást is tart a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE).

 

Dr. Czeizel Endre az egyetemi gyülekezet és a Janus Pannonius Szakkollégium Filozófia-Teológia és Művészet Műhelyének felkérésére érkezik Nagyváradra. A 17 és 19 órakor – az egyetem dísztermében – megtekinthető előadások ingyenesek. Ízelítőként egy rövid beszélgetés a jeles meghívottal, többek között arról, hogy miről lesz majd szó.

– Járt-e már Nagyváradon?

– Igen, kétszer, különböző meghívásoknak téve eleget az elmúlt években.

Tehetség és genetika

– Milyen témáról hallhatunk a két előadás során?

– Az egyik előadásban a tehetség/talentum téma korszerű értelmezéséről lesz szó. Egyrészt nekünk, magyaroknak, ez a legnagyobb természeti kincsünk, mivel nincs olajunk, aranyunk és urániumunk, de van tehetségünk – amivel jól kell sáfárkodnunk. Másrészt az élet három legfontosabb ajándéka: (1) az egészség, (2) ha képesek vagyunk tehetségünket valóra váltani és (3) ha szép családi élet adatik meg társunknak és gyermekeinknek köszönhetően. A másik előadásban a korunkban tetőző genetikai forradalom nagy eredményeit mutatom be, értékelve ennek előnyeit, de veszélyeit is.

– Ön igen elfoglalt ember és sokat dolgozik. Hogyan telik egy átlagos napja?

– Én nem „dolgozom”, hanem küldetésemet amolyan hobbiként teljesítem. Általában 6 órakor kelek és délután 6 óráig dolgozom. Amióta nyugdíjas vagyok az ebéd 12 órakor van, és utána fél órai alvás után folytatom a napi tevékenységemet.

– Melyik az a kérdés, amellyel a leggyakrabban fordulnak önhöz?

– A már előfordult genetikai betegségek ismétlődésének kivédése érdekében.

– Génállományunk milyen mértékben határozza meg adottságainkat, tehetségünket, sorsunkat? Mindezek örökletesek-e és befolyásolhatók-e a XXI. században alkalmazható genetikai eljárásokkal?

– A fogantatáskor kialakult génállományunk amolyan tervrajzként szolgál későbbi életünkben. Eltekintve az ősi jellegek (pl. vércsoportok) örökletes meghatározottságától, az embert agya tette a természet urává, és e téren a gének csak a lehetőségek birodalmát határozzák meg, javíthatunk, de ronthatunk is rajta.

Ráksi Lajos egyetemi lelkész

 

Névjegy

Prof. dr. Czeizel Endre (1935. ápr. 3., Budapest), orvos, genetikus.

1959-től az Országos Közegészségügyi Intézetben a Humángenetikai és Teratológiai Osztály munkatársa, majd főorvosa, a WHO keretében az örökletes ártalmak megelőzésével foglalkozó központ igazgatója.

1996–1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója. Létrehozta a veleszületett rendellenesség országos nyilvántartását, bevezette a genetikai tanácsadás szervezett módszerét, elsőként írta le számos veleszületett rendellenesség előfordulási sajátosságait, kidolgozta az optimális családtervezési modellt. Az egészségmegőrző és genetikai tanácsadás népszerűsítője. 1973 óta végez genetikai tanácsadást. 1984 után egy ideig az ENSZ Egészségügyi Világszervezeténél (WHO) dolgozott. Kutatásainak kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata, valamint az epidemiológia. Kiemelkedő szerepet vállalt a genetikai ismeretterjesztésben. Hat televíziós tudományos ismeretterjesztő sorozat szerkesztő-műsorvezetője volt. Ő alapította Budapest XIV. kerületében a Családtervezési Központot. Számos tudományos társaság tagja, itthon és külföldön megjelent tudományos publikáció szerzője, a Magyar Tehetséggondozó Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!