ERDON Helyi hírek

2013.04.16. 12:59

Az emberkereskedelem visszaszorítása a cél

Az emberkereskedelem elleni harc a témája annak a háromnapos műhelymunkának, amelyet a Lámpás Alapítvány és a németországi Nemzetközi Ifjúsági Egyesület szervez közösen április 16–18. között.

Az emberkereskedelem elleni harc a témája annak a háromnapos műhelymunkának, amelyet a Lámpás Alapítvány és a németországi Nemzetközi Ifjúsági Egyesület szervez közösen április 16–18. között.A műhelymunka, amelynek a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ ad helyet, egy nemzetközi projekt kereteiben szervezik meg németországi és ukrajnai (Ukrajnai Evangélikus Lutheránus Egyház, Odessza és Kiev) partnerek részvételével. A Nyitott fiatal nőknek. Orientáció, Perspektíva és Európai Hálózat (OPEN for young women. Orientation, Perspectives and European Network) elnevezésű program április 16-án egy találkozóval kezdődött, amelyen a résztvevők, többek között Csűry István püspök, a Lámpás Alapítvány elnöke, Vinczéné Pálfi Judit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) missziói előadótanácsosa, Sigrid Schneider-Grube a Nemzetközi Ifjúsági Egyesület (Vij) elnöke és a projekt menedzsere arról folytattak megbeszélést, hogy a két éves lefutású, májusban végződő projektet és az együttműködést a továbbiakban is folytatnák. Vura Ottilia tanácsadó, a Lámpás Alapítvány munkatársa elmondta, hogy a továbbiakban többek között képzéseket szerveznének tanároknak, szociális munkásoknak és szakembereknek, hogy a résztvevők visszatérve munkahelyeikre, ott is tudják kamatoztatni a képzéseken szerzett tudást.

Műhelymunka

A nemzetközi projekt a romániai, ukrajnai és németországi tanácsadási központok közötti együttműködésen alapul, és céljai a következők: a női emberkereskedelem és a munkahelyi kizsákmányolás megelőzése, személyre szabott internetes tanácsadás és tájékoztató kampányok az iskolákban, egyetemeken és fiatalok között, Kelet és Nyugat Európa tanácsadónőinek továbbképzése és a tapasztalatcserék elősegítése, tanácsadási központok létrehozása több Kelet Európai országban, a kelet európai tanácsadó központok és a németországi Vij központok hálózatba állítása. A most zajló műhelymunka célja pedig alkalmat biztosítani a szakemberek közötti információ- és tapasztalatcserére, amely révén hosszú távú együttműködést alakíthatnak ki a német, ukrán és román szociális tevékenységet végző szervezetek között. A három napos műhelymunkára a külföldi vendégek mellett a helyi illetékes szervek és alapítványok képviselőit is meghívták, akik a váradi, a Bihar megyei és az országos helyzetről tartottak beszámolókat.

Tanácsadói irodák

A Vij elnöke Sigrid Schneider-Grube elmondta, hogy a nemzetközi projekt során egy hálózatot építettek ki, amely azoknak a fiatal hölgyeknek kíván segítséget és támogatást nyújtani, akik úgy döntenek, hogy külföldön vállalnak munkát. „A nők ebben a globalizált világban és az európai közösségben szabadon közlekedhetnek, ezért tartjuk fontosnak egy nemzetközi védőháló kiépítését, amelynek a segítségével ezek a fiatal hölgyek tájékozódni tudnak, melyik országban mi várhat rájuk, illetve milyen jogaik vannak. Továbbá szeretnénk megvédeni őket attól, hogy az emberkereskedelem, embercsempészet, munkaerő kihasználás vagy a prostitúció áldozataivá váljanak”- fejtette ki Sigrid Schneider-Grube, majd hozzátette, hogy fontos, hogy a nők még az utazás előtt tájékozódjanak a célországról és az ott rejlő veszélyekről. Végezetül elmondta, hogy az egyesület úgy látja, hogy a tájékozott nők sokkal elővigyázatosabbak külföldi munkavállaláskor. Németországban a Nemzetközi Ifjúsági Egyesület keretében országszerte 19 önálló tanácsadói iroda működik, de ezeken kívül más egyházi tanácsadó irodákkal is együttműködnek. A németországi irodákon kívül Nagyváradon is van egy ilyen iroda, illetve Ukrajnában már három működik. Fontos, hogy ha a nők bajba kerülnek, tudják, hogy vannak ezek az irodák és segítségért fordulhatnak hozzájuk.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!