ERDON Helyi hírek

2013.04.30. 13:07

AERONAVSECUR – igazolt siker, mely hosszú távra szól

Két évvel ezelőtt, 2011 májusában Brassóban tartották meg az első tájékoztató rendezvényt az AERONAVSECUR – egészség-megóvási és munkahely-biztonsági hálózat a feldolgozóiparban elnevezésű projekt keretében, melyet az Európai Szociális Alap Humán Erőforrás Fejlesztés 2007 – 2013 Szektoriális Operatív Programján keresztül finanszíroznak. A program lezajlása után örömmel jelentjük ennek igazolt sikerét és hosszú távú kihatásait.

Két évvel ezelőtt, 2011 májusában Brassóban tartották meg az első tájékoztató rendezvényt az AERONAVSECUR – egészség-megóvási és munkahely-biztonsági hálózat a feldolgozóiparban elnevezésű projekt keretében, melyet az Európai Szociális Alap Humán Erőforrás Fejlesztés 2007 – 2013 Szektoriális Operatív Programján keresztül finanszíroznak. A program lezajlása után örömmel jelentjük ennek igazolt sikerét és hosszú távú kihatásait.

Egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szerencsétlen másodperc, amelyre balsorsként tekintünk, és amely napok és éjjelek szenvedését jelenti a kárvallottnak, és családjának, és annak a közösségnek pedig, melynek tagja, a munkahelyet a holnap biztonságának helyéből a jelen szenvedésének helyévé változtatja. Ebből kiindulva, és egy kérdőíves felmérés alapján elkészített tanulmány alapján, melyet január-március időszakban végzett a Brassói ICA Szabad Független Szakszervezet (ennek értelmében a megkérdezettek 67, 2 százaléka nem ismerte a különbséget a veszély és a munkahelyi kockázat között valamint ezek következményeit), szükségnek tűnt megvalósítani a fent említett projektet, mely feltételezett egy kampányt a feldolgozó iparban dolgozó munkásoknak a munkahelyi kockázatokra történő tudatosítása érdekében, hangsúlyt helyezve a repülőgép- és hajógyártási és javítási szektorra, továbbá egy egységes kézikönyvet és kurzusokat ezen a szakterületen az egészségügyi és munkahely-biztonsági bizottságok képviselői, valamint az említett szakterületen dolgozók számára.

Az AERONAVSECUR – egészség-megóvási és munkahely-biztonsági hálózat a feldolgozóiparban projektet a Brassói ICA Szabad Független Szakszervezet, Románia (repülőgép gyártási szektor) bonyolította le, partnerségben a Brăilai SANAB Szakszervezettel és az olaszországi Federatione Italiana Metalmeccanici FIM-CI SL szakszervezeti szövetséggel.

A projekt keretében az egyik első esemény egy találkozó volt a nemzetközi partnerrel 2011 október 23-29 között, melynek keretében az AERONAVSECUR megtartotta a Munkahelybiztonság és Egészségmegőrzés Európai Hetét is egy munkalátogatás keretében az olasz partnereknél.

2012 eleje a projekt legnagyobb eseményének beindítását jelentette, azaz A munkahelyi kockázatok megelőzése és kezelése elnevezésű szeminárium sorozatot. A tíz, három napig tartó szeminárium keretében a repülőgép gyártási és a hajógyártási szektorból egyenként 26 dolgozó vett részt a munkahely-biztonsági és munkahelyi védelem témakörben rendezett kurzusokon, a lektorok által koordinált műhelymunkákon, munkagyűléseken, és végül az összegyűjtött tudást felmérő teszten.

Ezt követte az AERONAVSECUR projektje keretében lezajló tevékenységek után megszerzett jó gyakorlatok és tapasztalatok kielemző kampánya, mely kampány magában foglalt látogatásokat a bukaresti ROMAERO, az IAR Ghimbav, az Aerostar vállalatoknál és a brăilai valamint a konstancai hajóépítő telepeken.

Ok lehet a büszkeségre a Többet tudok, kevesebbet kockáztatok elnevezésű országos munkahelyi egészségügyi és munkahely-biztonsági témájú verseny sikere is. A verseny két részben került megrendezésre, egy elméleti próba volt, melynek keretében egy teszt során általános munkahelyi egészségügyi és munkahely-biztonsági, valamint tűzvédelmi és munkahelyi tűz eloltására vonatkozó kérdésekre kellett válaszolni, továbbá egy elsősegélynyújtásból álló gyakorlati feladatból. A 2012 évi országos SSM verseny döntőjében, mely a METAL Ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetség védnöksége alatt került megrendezésre, a tizenhat helyi győztes csapat több mint háromszáz tagja vett részt a Többet tudok, kevesebbet kockáztatok nemzetközi konferencia keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!