ERDON Helyi hírek

2013.03.06. 15:07

Szórványbotrány: a tisztázásért

Éles hangvételű nyilatkozatban verte vissza szerdán az őt ért bírálatokat Szilágyi Ferenc, az EMNT alelnöke, és Tőkés László EMNT-elnök. Azt állítják, lejáratásképp kiforgatták szavaikat.

Éles hangvételű nyilatkozatban verte vissza szerdán az őt ért bírálatokat Szilágyi Ferenc, az EMNT alelnöke, és Tőkés László EMNT-elnök. Azt állítják, lejáratásképp kiforgatták szavaikat.

 

Egyszerűen nem igaz az, hogy olyasmi hangzott volna el, amiből aztán botrányt próbált kreálni az RMDSZ és kampányszerűen felhasználni azt a számára kellemetlen erők ellen. Ezt nyilatkozták szerdán az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői. Tőkés László, Szilágyi Ferenc és Nagy József Barna annak kapcsán tartott külön sajtótájékoztatót, hogy (mint megírtuk), a Bihar megyei RMDSZ kemény váddal illeti őket. A megyei RMDSZ szórványügyi alelnöke, Grim András azt állítja, hogy a térségünkbeli szórványmagyarsággal foglalkozó konferencián február 9-én dr. Szilágyi Ferenc, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke azt mondta, a szórványközösséget nem kell megmenteni.

„Rágalomhadjárat”

Maga az érintett, azaz dr. Szilágyi Ferenc így reagált erre: „Semmi ilyesmit nem mondtam, arról beszéltem, hogy sajnálatos módon elhibázott politika miatt mindinkább elveszítjük a szórványt. Nem csodálkozom azonban, hogy szavaimat kiforgatják, hiszen az RMDSZ megszokott forgatókönyvébe illeszkedik ez is. Eszerint mindig beszélnek egy ügyről, átpolitizálják azt, de amint kényelmetlenné válik számukra, azonnan kihátrálnak mögüle. Ezt játsszák el most a szórvány védelmének ügyében is. Holott épp az a gond, hogy fogy a közösség, pont a hibás lépések miatt az utóbbi 9 év alatt 30%-kal csökkent a létszámuk. Kifejezetten a szórvány megmentésében vagyunk érdekeltek, épp ezért is új alapokra kellene helyezni az egészet. Az RMDSZ viszont nem akar senkit odaengedni, sőt fellép azok ellen, akik igazi rendezést akarnak”.

Nagy József Barna szerint „a valótlanságot terjesztő RMDSZ-es Grim András most a pártjának a szolgálatos megmondóembere, azért ő szólalt meg erről az ügyről, mert most ő végzi el a megbízói által rátestált piszkos munkát”.

Tőkés László szerint „tarthatatlan, hogy olyasmiért verik el a port heti rendszerességgel dr. Szilágyi Ferencen, amit nem is mondott. Mi most tisztázzuk a helyzetet, és felhívással fordulunk mindenkihez, hogy igenis összefogásra van szükség a szórvány megmentéséért. Időközben viszont megtudtuk, hogy az RMDSZ fullajtárai egyenként keresik meg lelkészeinket, s úgymond tiltakozó nyilatkozatot próbálnak aláíratni velük, olyasmi ellen, amiről szó sem volt. Sőt, itt láthatóan másról van szó: arról, hogy az RMDSZ a szórványmagyarság ügyét is politikai eszközként próbálja felhasználni. Ráugrott erre a témára is, hogy ennek ürügyén is megpróbálja lejáratni a romániai magyar nemzeti oldalt, sőt a magyar kormányt is. Karaktergyilkos támadások zajlanak ismét ugyanúgy például ellenem, mint most Szilágyi Ferenc ellen is.”

Egyébként a szóban forgó február 9-i szórványkonferencia résztvevői tegnap közös nyilatkozatot adtak ki, amiben hangsúlyozzák: egyáltalán nem hangzott el az, amivel az RMDSZ vádolja az EMNT képviselőjét. Felkérik Grim Andrást, „fejezze be lejárató kampányát, amely nem hogy hasznára válnak, hanem éppenséggel súlyos kárára van szórványban élő népünknek. Azt a pénzösszeget, amelyet szervezete erre az értelmetlen viszálykeltésre fordít, a szórványban élő nemzettársaink javára és épülésére kellene fordítani”.

Szintén szerdán közös közleményt adott ki dr. Szilágyi Ferenc és Tőkés László. Ebben jelzik: „Aggodalommal követjük azt a közösségünket bomlasztó, vehemens, politikai indíttatású médiahadjáratot, amelyet a szórványkérdés ürügyén az utóbbi napokban, hetekben, megtervezett és célzatos módon folytat a bihari RMDSZ”. Jelzik, hogy 9 év alatt majdnem 200.000 lélekkel lett kevesebb a szórványmagyarság, minden szórványmegyében alig visszafordítható, negatív változások zajlanak. Fogy a magyarság Krassó-Szörény, Hunyad, Temes, Szeben, Máramaros, Arad, Fehér megyében is. Tőkésék szerint közben „a biharországi RMDSZ berkeiben a valósággal való szembenézés helyett figyelemelterelő hazugságkampány zajlik”. Ugyanakkor felhívják a bihari lelkipásztorokat, hogy ne írjanak alá hamis tiltakozásokat, „ne hagyják magukat félrevezettetni a korrupt bihari RMDSZ-nomenklatúra által”.

Kérdésünkre Tőkés László jelezte: felmerült bennük, hogy országos szórványügyi értekezlet szervezésébe kezdjenek. Erre minden, magyar ügyekben érintett közéleti aktort meghívnának. A részleteket ezután dolgozzák ki.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!