ERDON Helyi hírek

2013.03.04. 13:05

Sas-passzázs: túl a nehézségeken

Jó ütemben haladnak a Sas-passzázsban a felújítási munkálatok, tudtuk meg Dumitru Sim projekt-koordinátortól. Jelenleg a tulipánmintás mozaikot öntik. Padlószinti világítás is lesz.

Jó ütemben haladnak a Sas-passzázsban a felújítási munkálatok, tudtuk meg Dumitru Sim projekt-koordinátortól. Jelenleg a tulipánmintás mozaikot öntik. Padlószinti világítás is lesz.

 

A munkálatok tavaly márciusban kezdődtek el, s valószínűleg a megállapított július 17-i terminusnál jóval hamarabb, azaz május végéig át is adják - tudtuk meg Dumitru Sim projekt koordinátortól. Voltak kisebb nehézségek – például a beton vastagabb volt, mint gondolták, illetve rossz volt a föld – de ezeket megoldották, s most jó ütemben haladnak. Sürgős problémák is adódtak (csőtörések, árammegszakadások), ám a munkálatokat végző Marconst cégnek ezeket sikerült hamar megoldani, olykor úgy, hogy több embert mozgósított.

Mozaikmunkálatok

A vízvezetékek és lefolyók cseréje 95%-ban megtörtént. Mint megtudtuk, az eredeti konstrukció szerint az épületeknek nem is volt csatornarendszerük, amit utólag kiépítettek, az az esővíz-elvezetéshez volt csatlakoztatva. A felújítás során természetesen kiépítették a rendes szennyvízelvezető csatornákat is.

Jelenleg a mozaikmunkálatok zajlanak, ezeket március közepéig fogják befejezni. A kivitelező tulipánmintájú öntött mozaikkal burkolja újra az üvegtetős folyosót, ahogy egykor is volt. Mint arról már beszámoltunk, ahhoz, hogy a keverék megkössön, speciális sátrakat emeltek és folyékony üzemanyaggal működő melegítőket használtak. Dumitru Sim szerint a nem túlságosan alacsony hőmérsékletek miatt ezekből a tervezettnél kevesebbet kellett bevessen a kivitelező cég. Közben a padlószinti világítás kábelezése is zajlik, a kupola alatti világítótestek pedig jelenleg tesztelés alatt állnak. Mindez kiegészíti majd a már létező szecessziós lámpákat és csillárokat.

A passzázs központi részén a tulipánminta terazzóból, betonból és üvegből lesz kirakva – hétfőn ezen a részen is nagyban zajlott a munka.

Nehézségek

Információink szerint a Sas-palotában működő bárokat működtetőik kezdetben nem akarták bezárni, nehezen értették meg, hogy ez elkerülhetetlen. Azt is megtudtuk, hogy éjjel nemegyszer rongálások történtek – volt, hogy vandálok fóliasátrakat metszették el, vagy építőanyagokat döntöttek le.

A bárok egyébként március 15-ig nem üzemelhetnek, ekkor nyitják meg a főbejáratot, s ekkortól működhetnek ismét. A munkálatok összértéke több mint négymillió lej, ebből az unió 2,3 millió lejt, a kormány 410 ezer lejt, az önkormányzat pedig 587 ezer lejt kell kifizessen.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!