ERDON Helyi hírek

2013.03.20. 16:06

Megszüntetheti a kormány a Tej, kifli programot

A Bihar megyei oktatási rendszerben dolgozók kedvezően fogadták a hírt, hogy a kormány megszüntetné a Tej, kifli programot és az így felszabaduló pénzt más tanügyhöz kötődő programokra fordítaná.

A Bihar megyei oktatási rendszerben dolgozók kedvezően fogadták a hírt, hogy a kormány megszüntetné a Tej, kifli programot és az így felszabaduló pénzt más tanügyhöz kötődő programokra fordítaná.

 

Victor Ponta miniszterelnök március 19-én jelentette be azt, hogy a kormány meg kívánja szüntetni az iskolai Tej, kifli programot, és az így megspórolt pénzt az iskola utáni iskola programokra kívánja fordítani. Ponta azzal magyarázta az elképzelést, hogy hasznosabb célra kívánja fordítani a Tej, kifli programra költött pénzt, ugyanis nagyon sok gyermeknek nincs szüksége erre a támogatásra, és sok diák nem fogyasztja el a naponta neki járó tejet és kiflit. Hozzátette, hogy a szegény szülők gyermekei számára egy célzott támogatási programra lenne szükség a központi költségvetésből. Jelezte azt is, hogy minden, a tanügyre vonatkozó változás csak a jövő tanévtől, azaz csak ősztől léphet életbe.

Reakciók

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes szerkesztőségünknek elmondta, hogy tejet és kiflit egyaránt kaptak a rászoruló gyerekek, és azok a gyerekek is, akiknek a szülei uzsonnát készítenek számukra. Ez utóbbi gyerekek túlnyomó többsége nem fogyasztja el az iskolában kapott tejet és kiflit. Kéry Hajnal úgy véli, hogy hasznosabb lenne, ha az ilyen jellegű támogatásokat csak a hátrányos helyzetű gyerekekre tudnák fordítani. A főtanfelügyelő-helyettes jó gondolatnak tartja azt, hogy a pénzösszeget az iskola utáni iskola programra fordítsák, például arra, hogy az iskolákban maradó diákok meleg ebédet kapjanak. „Ez egy jó megoldás lenne, főleg ha ezek a pénzösszegeket azokra a gyerekekre fordítják, akiknek szüleinek nincs pénzük, hogy ilyen programokat fizessenek” – fogalmazott Kéry Hajnal. Tóth Márta, a nagyváradi Ady Endre Líceum igazgatónője is egyetért az elképzeléssel, mert mint lapunknak fogalmazott: „Én is elpazarolt pénznek érzem ezt a programot, mert minden áldott nap tejet és kiflit kaptak a gyerekek, akik rövid idő alatt megunták. Mi köteleztük őket arra, hogy kivegyék a tejet és a kiflit, de nem vagyok biztos benne, hogy el is fogyasztották.” Tóth Márta jelezte, hogy az Adyban nem érezték azt, hogy a rászoruló gyerekek kapják meg a tejet és a kiflit, és úgy ítélte meg, hogy az iskola utáni iskola programban részt vevő gyerekek szüleinek valószínűleg nagy segítség lenne, ha őket támogatnák. Szabó Zsuzsanna, a szintén váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője szerint nem volt rossz a Tej, kifli program, mert mint mondta, „sok gyerek lehet, hogy csak annyit uzsonnázik, amit az iskolában kap. Néha nehézkesen működött a program az iskolában, de nem volt vele sok zavar.” Szabó Zsuzsanna hozzátette, hogy amennyiben a pénzt az iskola utáni iskola programra fordítja majd a kormány, az anyagilag sokkal nagyobb segítség lesz a szülők számára, mint a Tej, kifli program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!