ERDON Helyi hírek

2013.03.14. 17:38

Krisztus-test közösségbe egyesüljenek a keresztyének

Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét kértük meg arra, hogy értékelje, s mondjon véleményt Jorge Mario Bergoglio pápává választásáról.

Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét kértük meg arra, hogy értékelje, s mondjon véleményt Jorge Mario Bergoglio pápává választásáról.

 

– Bennem is megéledt az a vágy, hogy magyar pápát ajándékozzon Isten a római katolikus testvéreink részére, közölte Csűry István. – Bár lehetett érzékelni ennek az álomnak korlátait, de jó volt néhány napig a lehetőség adta eséllyel foglalkozni. Sajnálatosnak tartom, hogy az esély árnyékában sem sikerült imádkozó egységgé alakulnunk. Mi magyarok ismét bizonyítottuk, hogy nem vagyunk képesek másodlagos kérdéseket hanyagolni, amikor megcsillan előttünk egy olyan álom, amire lehet  méltatlanok vagyunk, és mégis közelébe kerülhettünk. Református emberként szerettem volna, ha a pápa személye a magyar nemzet sorából kerül ki. Ferenc pápa származási helye és egyházi identitása számomra lényegtelen. Isten akarata az elhívás és küldés titkában olyan módon működik, hogy abba nem enged betekintést a földi halandó számára. Ez így van jól. A pápa megnyilatkozása viszont arról szól, hogy rendkívüli érzékenységgel éli meg az őt elküldő Úr gondolatát. Ha valaki az első pápai áldás előtt a hívek áldását kéri a maga szolgálatára, engem teljesen meggyőzött, hogy benne az alázat jött közel nemcsak főpapi köntösben, hanem főpásztori lelkülettel is. A szeretet gyakorlatáról szóló egyetemes egyházi vonatkozással bíró kijelentése reménységet ad arra, hogy a rekatolizációs folyamattal szemben valós Krisztus-test közösségbe egyesüljenek a keresztyének.

Elvárom, hogy a keresztyén közeledésben, mint a legnagyobb részegyház, tekintélyének megfelelő mértékben képviselje és hordozza az egység és közösség szolgálatát. Krisztus egyháza, a keresztyén közösség nem szabad megengedje, hogy tagjainak élete, biztonsága állandó veszélyben legyen. Ferenc pápának tapasztalata van, és remélem hasznosítani is tudja azt, a keresztyén ember méltóságának helyreállításában. A római katolikus egyház reformok előtt áll, bízom benne, hogy elődjeihez képest bátrabban teszi meg a megfelelő lépéseket.

Számítottam arra, hogy a súlyos terheket hordozó világban olyan pápa kerül hatalomra, aki a krisztusi szelídséget erőteljesebben fogja hangsúlyozni. Várakozásomon felüli viszont az, hogy a többségi európai képviselet is felismerte Isten akaratát, nem nézték földrészünk törékeny előnyét, hanem hallgattak a Szentlélek szavára.

Püspökként megköszönöm Istennek, hogy ilyen személyiséget ültetett a pápai székbe. Legyen áldás életén, legyen ereje célkitűzését végrehajtani. 

Csűry István református püspök                  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!