ERDON Helyi hírek

2013.03.31. 18:49

Krisztus csak azért is feltámadt!

Jézus feltámadásáról, az őt követő emberek feltámadásáról, a halál feletti győzelemről szólt Csűry István református püspök a Várad-őssi templomban megtartott ünnepi istentiszteleten.

Jézus feltámadásáról, az őt követő emberek feltámadásáról, a halál feletti győzelemről szólt Csűry István református püspök a Várad-őssi templomban megtartott ünnepi istentiszteleten.

Jézus feltámadása által világos lett, hogy Isten betartotta az ő ígéretét, de amikor ezeket a dolgokat elmondjuk, feltevődik bennünk a kérdés, hogy hogyan érinti ez a saját életünket, hogyan lesz lelkileg megerősítő, holnapra előkészítő tudás ez bennünk – tette fel a kérdést Csűry István püspök a vasárnap reggeli, ünnepi istentiszteleten. Szeretnénk tudni, hogy mi miért van és hogyan kellene átrendezzük a életünket. Fel kell-e vegyük a mai élet ritmusát? A keresztény ember mindenesetre sokkal körültekintőbben viszonyul ehhez, hiszen Isten mindig ott van a háttérben, és ez meghatározó.

Elmúlás, feltámadás

Az ige beköltözik a mi világunkba is, Pál apostol a mi életünkbe is bekiáltja: Krisztus csak azért is feltámadt! Krisztusban Isten ígérete valóság lett – ezért érdemes élni és követni őt. Bizony szembe kell néznünk az elmúlással – s hogyan tudjuk mindebbe beleilleszteni a feltámadást? Van élet és van halál – de a feltámadás a megváltásunk lényeges része, s az embernek tudnia kell, hogy azért éli Krisztus szerint az életét, mert a feltámadás azoknak szól, akik Krisztus követői. Krisztus a Krisztuskövetők előtt megy és mutatja az utat a mennyek felé. Ott portestünk már nem lesz jelen, egy másfajta állaporban leszünk, mely a mennyek országának megfelelő.

Kegyelemből

Húsvétkor Isten egy ajándékot akar átadni az embernek, ám ez a érték csak Jézus szeretete által lehet a mienk, lehetünk mi érdemekben bármennyire gazdagok, Krisztus szeretete és irgalma az, amelyik átsegít ebbe a másik országba.

De tényleg meg fogja valósítani velünk szemben ezt az ígéretet? Hol van a garancia, hogy az Isten az embernél is végrehajtja a feltámadást? Pál Apostol korintusiakhoz írt levele alapján mindennek meglesz a rendje – s szembe kell nézzünk azal, hogy minden más elveszti a értelmét – fejedelemségek, hatalmak és erők. Míg Krisztus uralma nem érkezik el, ezek határozzák meg az életünket. A hatalmak egyre gyatrábban végzik feladatukat a világban, mindez arra mutat, hogy Krisztus feltámadásával elérkezett egy új szakasz, s végül csak az marad meg, ami a Krisztusé.

Eltöröltetnek

Hány olyan hatalom van – mutatott rá a püspök – amely ahelyett, hogy megnyitná a lehetőségeket, pont az esélyeknek nem látja az útját. Isten kemény, ítéletes nemmel mondja ki, hogy ezeknek a hatalmaknak meg kell szűnniük. Végül pedig meg kell szűnnie minden öngerjesztő erőnek is, mely nem felülről jön. Ha pedig kétkedsz, nézz körül, hogyan szűnnek meg a hatalmak, nézd meg, mi a sorsa az erőnek, mely nem Krisztustól jön.

A halál kérdése mégis ott van bennünk, választ keresünk rá, be kell kalkulálnunk a életbe, úgy mint Krisztus ellenségét, amely „mint utolsó ellenség töröltetik el”. S hogy mindez nekünk mit üzen? Bármi foglalkoztat bennünket, bármilyen problémára keressük a választ, Isten arra kíváncsi, mennyire akarjuk, hogy a Húsvét olyan öröm legyen, mely a haláltól elfordítja a fejünket és a feltámadást nyújtja nekünk.

A későbbiek során Fábián Tibor segédlelkész szólt az Úrvacsora jelentőségéről, majd a hívek az Úr asztalához járultak. Az ünnepi istentisztelet a Himnusz eléneklésével ért véget.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!