ERDON Helyi hírek

2013.03.31. 18:59

Húsvéti szemmel kell látni

Húsvét vigíliája szombaton 22 órakor kezdődött a Székesegyház előtti téren, az ünnepi szentmisét Exc. Böcskei László megyés püspök celebrálta. Ezután feltámadási körmenetet tartottak.

Húsvét vigíliája szombaton 22 órakor kezdődött a Székesegyház előtti téren, az ünnepi szentmisét Exc. Böcskei László megyés püspök celebrálta. Ezután feltámadási körmenetet tartottak.

Miután bűnbánattal végigjárták a nagyböjt idejét, a húsvéti virrasztás a római katolikusok számára az egyházi liturgia csúcspontja. Előírás, hogy nagyszombaton este, naplemente után lehet csak elkezdeni, és húsvétvasárnap reggel, még a napfelkelte előtt véget kell érjen. Egy felépítésében gazdag, szimbólumokkal teli szertartás, melyre a megszokottnál több időt szánnak, hiszen az életünkben bekövetkező nagy átalakulásra figyelmeztet, az átvonulásra a sötétségből a világosságba.

Nagyváradon is a lucernáriummal kezdődött a vigília, a Székesegyház főbejárata előtti téren zajlott fényünnepségen Exc. Böcskei László megyés püspök végezte el a tűzszentelést, és készítette elő a húsvéti gyertyát, majd a húsvéti öröm meghirdetésével az élő Krisztust jelképező égő gyertyával az asszisztenciája kíséretében bevonult a Bazilikába. Az igeliturgia részeként hét ószövetségi és két újszövetségi olvasmány hangzott el, melyek arról szóltak, hogy a hűséges és szerető Isten nem hagyta el a népét, hanem előkészítette és megvalósította a megváltást. A felolvasott részek közül kiemelkedett a Vörös-tengeri átvonulásról való megemlékezés. Ezután felcsendült a dicsőség himnusza és a húsvéti öröm jeleként megszólalt az orgona, zúgtak a harangok, csilingeltek a csengők.

Körmenet

A keresztség liturgiájában a főpásztor megszentelte a vizet, majd miután az egybegyűltek megújították keresztségi fogadásukat, szenteltvízzel hintette meg őket. Az eucharisztia liturgiájában a feltámadott Krisztus szentségi alakban jelent meg az egybegyűltek előtt. Homíliájában Exc. Böcskei László hangsúlyozta: megváltásra szoruló emberek vagyunk, a húsvét pedig a nagy átmenet ideje a hívő ember számára a sötétségből a világosságba, az erre vonatkozó reménynek és vágynak a kifejezője, mely ugyanakkor nincs szűk időhöz kötve, hanem az életünket átfogva folyamatos hatás kell legyen. Magában hordozza a nagypéntek kudarcát és fájdalmát, melyekre szükség van a húsvéti világossághoz, hiszen Isten kibontakozást tartogat számunkra. „Próbáljunk meg mindig húsvéti szemmel látni, hogy észrevegyük körülöttünk mindazt a szépet és jót, melyeket Isten készített a számunkra”, tanácsolta a főpásztor.

A feltámadási szertartás, illetve a 138. zsoltár eléneklése után körmenet indult a főoltártól. A vigílián résztvevők számára jellemző, hogy a menet élén állók már visszatértek volna a Székesegyházba, de a sor végén levők még nem jöttek ki. A szentségi áldás és a végső áldás után a húsvéti eledelek megáldásával ért véget a virrasztás.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!