ERDON Helyi hírek

2013.03.14. 16:41

Frankofónia Kolozsváron

Hazánkban minden év márciusában ünneplik a frankofón államokat. Ebben az évben ez az ünnepség mégis kivételesen értékes, mert Románia 20 évvel ezelőtt lett teljes jogú tagja a frankofón országok és kormányok nemzetközi szervezetének.

Hazánkban minden év márciusában ünneplik a frankofón államokat. Ebben az évben ez az ünnepség mégis kivételesen értékes, mert Románia 20 évvel ezelőtt lett teljes jogú tagja a frankofón országok és kormányok nemzetközi szervezetének.

 

A szervezet hivatalos neve Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF) (Organisation internationale de la Francophonie), melynek 55 tagállama és kormánya van, valamint 13 jelölt országa. A csatlakozás feltétele nem annak függvénye, hogy az adott országban milyen mértékben használják a francia nyelvet, hanem, hogy mennyire van jelen a francia kultúra és a francia nyelv az ország öntudatában, amely legtöbbször abból fakad, hogy az ország történelme egy időre összeforrott Franciaország történelmével.

Kolozsváron az esemény Francia Kulturális Intézet szervezésében zajlik le, melynek igazgatója Christophe Pomez. A frankofónia (kis betűvel) elnevezés a francia földrajz tudós Onésime Reclus-től származik, aki először 1880-ban utalt az emberek és országok egy olyan csoportjára, melyek a francia nyelvet használják. A Frankofónia (nagybetűvel) elnevezést viszont Léopold Sédar Senghor használta először, a Négritude irodalmi és politikai mozgalom alapítója, az Esprit magazin egyik számában, 1962-ben.

Kolozsváron a Francia Kulturális Intézet igen gazdag programot állított össze, mely hűen tükrözi azt a kapcsolatot, mely országunkat arra sarkallta, hogy ezt a rendezvényt minél jobban felkarolja. A Győzelem filmszínházban 11 filmet vetítenek le március 14.-17. között. A Frankofón Filmnapok nyitó filmje a 2013-ban Oscar díjra jelölt Rebelle című kanadai alkotás. Az ünnepi eseményen jelen lesz Kanada Romániai konzulja, Stephanie McCollum és a Romániai Francia Kulturális Intézet elnöke Stanislas Pierret. A Gheorghe Dima Zeneművészeti Akadémián szervezett színházi előadás keretében bemutatják a Cabaret de l’Impossible című darabot. Fellépnek Achille Grimaud (Bretagne), Sergio Grondin (Reunion) és Francois Lavallee (Qebec). A Kolozsvári Magyar Színházban L’ Opera du Dragon című marionett előadás tekinthető meg. Louis Pasteur életét mutatják be, franciás megközelítésben. A Néprajzi Múzeumban, ahol valamikor még Liszt Ferenc is fellépett, Georgina Fodor, Corina Marc és Adrian Cioban frankofón dalokat énekelnek.

A Francia Kulturális Központban kiállítást nyitnak meg. 2013. március 22.-én „L’ eau –une ressource vitale” címmel.

A Babeş- Bolyai Tudományegyetem Biológiai Karán szemináriumot tartanak 2013. március 26.-án. Bukarestben, Jászvásáron és Temesváron hasonló rendezvényeket szerveznek.

Csomafáy Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!