ERDON Helyi hírek

2013.03.30. 11:06

Folytatódtak a palagáz elleni akciók

Az Ecotop önkéntesei újabb a palagáz kitermelése elleni akciót szerveztek március 28-án este a megyei könyvtárban. A dokumentumfilm vetítést követően a résztvevők megosztották egymással gondolataikat.

Az Ecotop önkéntesei újabb a palagáz kitermelése elleni akciót szerveztek március 28-án este a megyei könyvtárban. A dokumentumfilm vetítést követően a résztvevők megosztották egymással gondolataikat.

A hidraulikus rétegrepesztés elleni váradi csoport csütörtökön este a Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárban vetítette le Josh Fox dokumentumfilmjét, amely az Amerikában zajló hidraulikus rétegrepesztéssel történő palagáz kitermelés árnyoldalát és súlyos következményeit mutatja be, amelyek hatással vannak a környezetre és az emberre is. A környezeti ártalmak közé tartozik, hogy a kitermelés óriási mennyiségű vizet vesz igénybe, amelyet vegyszereznek (a filmben elhangzott, hogy közel 600 kemikáliát adnak a vízhez), majd a visszanyert vizet óriási tározókban tárolják, mert a megtisztításra még nincs ötlet. A kitermeléskor a palagáz egy része a levegőbe jut, fokozva az üvegházhatást. A filmben nem csak a környezeti ártalmakra derült fény, hanem az egészségügyi problémákra is, amelyek a kitermelést követően léptek fel. A csapvíz és a kitermelés közvetlen közelében levő levegő belégzése fejfájást, rosszullétet, gyengeséget okozott, valamint a szaglás és ízlelés elvesztését és több esetben rákos megbetegedéseket. A film 2009-ben készült, de a problémákra azóta sem találtak tényleges megoldásokat.

Beszélgetés

A vetítést követően a jelenlevők megoszthatták véleményüket, észrevételeiket, megjegyzéseiket a filmmel vagy a palagáz kitermeléssel kapcsolatban. A beszélgetésen részt vett Mihnea Blidariu zenész, aktivista, aki 2003 óta aktív tagja a Mentsétek meg Verespatakot kampánynak. Mint elmondta azért csatlakozott a csütörtöki akcióhoz, mert érdekli az emberek sorsa, attól függetlenül melyik városban vagy országban élnek. Bihar megyében egyébként négy helyen terveznek palagázkitermelést: Terjénél, Tulkánál, Almaszegnél és Félixfürdőn.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!