ERDON Helyi hírek

2013.03.25. 17:39

Elkezdődtek a vizsgaszimulálások

Fennakadások nélkül kezdődtek el hétfőn délelőtt a vizsgaszimulálások Bihar megyében. A tételek nehézségi foka megfelelő volt, tudtuk meg. Kedden anyanyelvi tudásukról adnak számot a diákok.

Fennakadások nélkül kezdődtek el hétfőn délelőtt a vizsgaszimulálások Bihar megyében. A tételek nehézségi foka megfelelő volt, tudtuk meg. Kedden anyanyelvi tudásukról adnak számot a diákok.

 

Mind az érettségi, mind az országos felmérő szimulálása délelőtt tizenegy órakor kezdődött el, ezt követően a nyolcadikosoknak két óra, a végzősöknek pedig három óra állt rendelkezésükre, hogy kidolgozzák a román nyelvből és irodalomból kapott tételeket. Minden középiskolában és általános iskolában megszervezték a szimulálást, azaz több mint 40 líceumban és több mint 150 általános iskolában próbálhatják ki tudásukat a diákok a napokban.

Nem kötelező

Amint Claudiu Damian, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője lapunknak elmondta, a részvétel a szimuláláson nem kötelező, de ajánlott, mert így a diák is kap egy képet arról, hogy mennyire van felkészülve és a tanár is megtudja, mire kell esetleg nagyobb hangsúlyt fektetnie a tényleges vizsgákig. A szimuláláson elért jegyet kérésre beírhatják az ellenőrzőbe, tudtuk meg. Amúgy ezek a mostani szimulálások megyei tanfelügyelőségi szinten vannak megszervezve – azaz a tételek megyei szinten egységesek. A vizsgák dátumáról is a megyei tanfelügyelőség döntött.

A szimulálások egyébként pont úgy zajlottak, mint a rendes vizsga – még a kamerák is működtek az osztálytermekben. Több megyei szintű szimulálás nem lesz ugyan az idén, de a szóvivő szerint mind az iskolák vezetősége, mind a tanárok szervezhetnek újabb szimulált vizsgákat, ha úgy gondolják, hogy szükség van rá.

Átfogalmazták

Tóth Mártától, a nagyváradi Ady Endre Középiskola igazgatójától megtudtuk: a nyolcadikosok közül senki nem hiányzott, mind az 54-en vizsgáztak, a „nagyok” közül pedig a 148-ból tizenegyen nem jöttek el a vizsgára. A tételek sokszorosítása rendben ment, az igazgató szerint a nehézségi fokuk is megfelelő volt. Viszont a nyolcadikosok tételében szerepelt egy nem egyértelműen megfogalmazott mondat. Ezzel kapcsolatban értesítették a tanfelügyelőséget és hamarosan megkapták a kijavított változatot is.

Kedden anyanyelvi tudásukat ellenőrizhetik a szimulálások során mind a nyolcadikosok, mind az idén érettségizők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!