ERDON Helyi hírek

2013.03.12. 14:35

Elkezdődött a nagyböjti időutazás

Három diákcsoport vett részt kedden délelőtt a már hagyományos, nagyböjti élménykiállításon, a nagyváradi Posticum központban. Búzási Andrea képzőművész kalauzolta végig a fiatalokat.

Három diákcsoport vett részt kedden délelőtt a már hagyományos, nagyböjti élménykiállításon, a nagyváradi Posticum központban. Búzási Andrea képzőművész kalauzolta végig a fiatalokat.

 

A Lorántffy Zsuzsanna református középiskola tanulói sejtelmes fények, szimbolikus díszletek között járták végig Jézus szenvedéstörténetének főbb állomásait, közben Búzási Andrea szolgált magyarázatokkal. Túl a bibliai történetek ismertetésén a fiatalok apró szerepeket rögtönöztek a képzőművész segítésével – miközben maguk is átélhették az Utolsó Vacsora élményét, az árulást, Jézus elfogatását, megtagadását, de Pilátus logikájával is szembesülhettek, később pedig a kereszttel, annak szimbolikus jelentőségével, végül pedig a feltámadás örömével.

Megérinti őket

A kis meglepetések sem hiányoztak, amelyek még teljesebbé tették az élményt. Az időutazást beszélgetés követte, ahol ki-ki elmondhatta, mit jelentett mindez számára. „Azt kívánom, hogy a szívetekben is járjátok végig ezt az utat, és hogy később is tudjatok elmenni ehhez a kereszthez és otthagyni mindent, ami szomorúvá tesz” - búcsúztatta a fiatalokat a képzőművész.

Amint Búzási Andrea utóbb elmondta, a kamaszokat különösen szívesen kalauzolja: kezdetben félszegek, zavarban vannak, de végül megérinti őket a szenvedéstörténet mélysége és fensége. Amúgy a Posticumban ötödik éve szervezik meg az időutazást, ő maga harmadik évben vesz részt ebben. A díszleteket alkotó, különböző technikákkal készült rajzok-festmények a gyerekekkel tartott közös foglalkozásokon születtek, ezeket később ő egységesítette és egészítette ki. Az alapfelfogás eléggé elvont, nem a tényszerű ismertetésen van a hangsúly, viszont a különböző szimbólumoknak fontos helyet szánt. „Nem egy kultúrtörténeti időutazásról van szó, sokkal inkább a történet átéléséről” - mondta Búzási Andrea.

A kiállítás e hét elejétől egészen március 29-ig látogatható, a maximum tizenöt fős csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják, maga az időutazás mintegy háromnegyed órát vesz igénybe. További információkat a Posticum recepcióján nyújtanak, e-mailben (info@posticum.ro), továbbá a 0359.410.882, illetve 0744.504.051 telefonszámon, a részvételi díj pedig személyenként három lej.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!