ERDON Helyi hírek

2013.03.21. 14:02

„Pénzmágnes”

Delejes világban élünk. Sokan úgy érzik, hogy pénzért hajlandóak komoly áldozatokat hozni. Meghatározza szabadidőnket, a családunkat, az egészségi állapotunkat, még a baráti kapcsolatainkat is. Felvetődik a kérdés, így van-e?

Delejes világban élünk. Sokan úgy érzik, hogy pénzért hajlandóak komoly áldozatokat hozni. Meghatározza szabadidőnket, a családunkat, az egészségi állapotunkat, még a baráti kapcsolatainkat is. Felvetődik a kérdés, így van-e?

 

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatja azon törekvéseket, melyek a magyar tannyelvű iskolák diákjai gazdasági-pénzügyi kultúrájának kialakítására és fejlesztésére irányulnak. A kulturális palettán pénzügyi témájú könyvbemutató és közgazdasági verseny meghirdetése szerepelt.

A Kolozsvári Főkonzulátus rendezvénytermében Magdó János főkonzul és Szécsi Kálmán, az RMKT elnöke bemutatta Bitai László Pénzügyi kézikönyv című írását.

A könyvbemutató

Magdó János hangsúlyozta, ma sokféle gazdasági hír, információ forog a köztudatban. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok megtanulják a pénzügyek helyes értelmezését és kezelését, mert ez kihat az életükre. Ha helyesen hoznak gazdasági, pénzügyi döntéseket, megfelelő befektetéseket eszközölnek, akkor prosperáló magyar közösség alakul ki. Ezért karolta fel a Főkonzulátus a pénzügyi témájú könyv bemutatását.

Szécsi Kálmán szerint a fiatalok számára közérthető, „kedv-csináló” pénzügyi könyvet írt Bitai László. Abból indult ki, hogy a fiatalok fogékonyak a pénzügyi kérdések iránt. Elsajátítva az olvasottakat, megtanulják, hogyan bánjanak a pénzzel, betekintést nyerhetnek a pénz- kezelés titkaiba.

„Pénzügyi kézikönyvet diákoknak, gyermekeiket tudatosan nevelő szülőknek ajánljuk, és azoknak, akik szeretnék átgondolni a pénzhez való viszonyukat. Az RMKT, a szerzővel együtt, szeretné ezzel a könyvvel segíteni a kedves olvasót úgy elindulni vagy jobban eligazodni a pénz világában, hogy az ne uralkodjon felette...”

A 77 oldalas Pénzügyi kézikönyv borítóterve Könczey Elemér munkája. A könyvhöz az Előszót Szécsi Kálmán írta.

A könyv alcíme: „Útmutató mindennapi pénzügyeidhez”.

Bitai László a könyv Bevezető fejezetében a pénz használat fontosságát emeli ki. „Mi, magyarok, mindig is elismertek voltunk alapos munkánkért, jó szakemberekként tartanak számon bennünket világszerte, akik képesek jól dolgozni, és pénzt keresni. A kérdés viszont az, hogy mit kezdünk a pénzzel? Mire költjük el? Autóra, tévére, nyaralásra? Vagy inkább befektetjük? A befektetés szükségszerűségét már fiatalon hangsúlyozni kell, mint a biztonságos jövő zálogát.”

A gyermek felismeri, hogy pénzzel magunk igényeit tudjuk kielégíteni- mondja Bitai László. A pénzügyi elemek elemzése arra sarkallja a diákot, a fiatalt, hogy gondolkozzon a bevétel- kiadás- megtakarítás- befektetés- vésztartalék – jótékonykodás viszonyáról. Megérti, miként növelhető a bevétel, milyen szintig lehet csökkenteni a költségeket. Megérti, miért szükséges és mekkora kell, legyen a vésztartalék. Tudatosítja, hogy nem szabad a pénz rabjaivá válni.

A szerző szerint már kis gyermeknél lehet pénzügyi ismereteket oktatni, természetesen az életkornak megfelelő szinten. Az ismeretátadást már 3 éves korban lehet el kezdeni.

A könyvében tárgyalja vagyonépítés elemeit. Felhívja a figyelmet a különféle befektetési formákra (ingatlan, vállalkozás, tőzsde), azok milyen kockázattal járnak. A biztosítást is ismerni kell, mert esetleges nehézségek, vesztesség esetében biztonságot ad.

A pénz és a család viszonyát elemezve, kiemelte, tanulhatunk más nemzetektől, mi is oktassuk pénzügyi ismeretekre a gyermekeinket. Hasznos lesz a fiatal számára az a tapasztalat, amelyet a család pénzügyeibe való bevonás által szerez.

Magyar nyelvű közgazdasági tanulmányi verseny

A könyvbemutatóval egyidejűleg Magdó János bejelentette, hogy kétfordulós közgazdasági versenyt szerveznek az RMKT- val együtt, „Pénzmágnes” címmel. A verseny anyagát a Pénzügyi kézikönyv képezi. A romániai magyar középiskolások számára szervezett megmérettetés.

A verseny fő díja 500 euró, a második díj 300 euró, a harmadik díj 200 euró készpénz, ezen kívül lesznek külön díjak és könyvjutalmak a legjobban teljesítő diákoknak és a legtöbb középiskolás diákot mozgósító iskoláknak.

2013. április 2-án a verseny honlapjának indítása: www. penzmagnes.ro

A verseny első fordulóján a részvétel online regisztráció után történhet. Minden középiskolás diák egyénileg jelentkezhet be a versenyre, függetlenül attól, hogy Románia mely iskolájában tanul. A honlapon ismertetésre kerülnek a pontos verseny-szabályok, a nyeremények, valamint feltöltésre kerülnek a felkészüléshez szükséges tananyagok, jegyzetek is (így az ismertetett kézikönyv is).

A verseny első fordulójának az időpontja 2013. április 25, (14-16 óra között). A verseny online kerül megrendezésre. Az 50 kérdésből álló tesztre a diákok egyénileg , online kell válaszoljanak. A verseny kiértékelése és az eredményhirdetés 24 órán belül várható.

A verseny döntője Kolozsváron, 2013. május 25-én a délelőtti órákban lesz. A döntőben a legjobb 20 diák méri össze tudását. A feladatok között esettanulmányok, kifejtős kérdések lesznek. A díjak odaítéléséről szakemberekből álló zsűri dönt.

Csomafáy Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!