ERDON Helyi hírek

2013.03.12. 12:26

Delorean Gyula: a váradi ipari parkok sikertörténetek

Nagyvárad- Kedden a várad-újvárosi RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Delorean Gyula helyi önkormányzati képviselő. Három témáról beszélt: egy kerékpárút lépesítéséről, az ipari parkok infrastrukturális fejlesztéseiről s a Metropolisz Övezet EU-s finanszírozású pályázatairól.

Nagyvárad- Kedden a várad-újvárosi RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Delorean Gyula helyi önkormányzati képviselő. Három témáról beszélt: egy kerékpárút lépesítéséről, az ipari parkok infrastrukturális fejlesztéseiről s a Metropolisz Övezet EU-s finanszírozású pályázatairól.

 

Több témát is érintett keddi sajtótájékoztatóján Delorean Gyula RMDSZ-es helyi önkormányzati képviselő. Arra hívta fel a figyelmet: tavaly szeptemberben az RMDSZ elkészített egy komoly fejlesztési tervet Nagyvárad kerékpárútjait illetően, mely projektet beterjesztettek a városvezetésnek, de végül nem került a tanács asztalára, bár lehetőség volt erre. Az elmúlt napokban azonban ismét terítékre került az ügy: megbeszélést folytatott Mircea Ghitea műszaki igazgatóval, és úgy tűnik, hogy elkezdődhet az őáltala és a Pafka Ernő műépítész által annak idején beazonosított hét fő nyomvonal egyikének a kiépítése, ami párhuzamosan haladna az európai uniós finanszírozású, jelenleg a közbeszerzési eljárás fázisában levő, Nagyvárad és Berettyóújfalu közötti bicikliútnak a kivitelezésével, melynek munkálatai várhatóan május végén, június elején kezdődhetnek el. Pénzforrás hiányában egyelőre az említett, körülbelül 6 kilométer hosszú főnyomvonal első szakasza készül el, mely közel 1 kilométer hosszan húzódik majd az Aradi úti házsor végétől a Pece patak folyásirányának jobb partján egészen a Traian Blajovici utcai új hídig. Az RMDSZ erőfeszítésének köszönhetően ezen külön kiépített bicikliutat aztán meghosszabbítanák majd a Pece partja mentén egészen a várad-szőllősi Cantemir, illetve Malom utcáig- magyarázata a városatya.

Ipari parkok

Delorean Gyula arról is beszámolt, hogy nemrég közgyűlést tartottak a 121 hektáron elterülő I. számú ipari park tulajdonosai, melyen 14 anyagról határoztak, többek közt elfogadták a múlt évi költségvetés zárszámadását, és az idei büdzsétervezetről is tárgyaltak. Utóbbi dokumentumból kiderül, hogy 2013-ban 1,5 millió lejes tiszta haszonra számítanak, ami komoly előrelépésnek számít az előző évhez képest. Két-három hónap múlva átadják a transzformátor állomást, így termelőegységként energiaszolgáltatást fognak tudni biztosítani a beköltözött kereskedelmi társaságoknak. Amúgy augusztus folyamán várhatóan lezárul a létesítmény közművesítésének első szakasza, így a teljes infrastruktúra hatvan százaléka biztosítva lesz, ami megfelel az átlagos nyugat-európai szintnek is. Ugyanakkor már készülnek a fejlesztési tervek a második etapra. Komoly sikerként könyvelhető el az is, hogy a 24 hektáros II. ipari parknak is benépesült a hatvan százaléka, ide a városközpontban lévő kis- és közepes vállalkozásokat kívánják kiköltöztetni, az infrastrukturális jellegű befektetések egy részét pedig az önkormányzat állja. Elsőként egy bekötőutat építenek, a szennyvízhálózat telepítését pedig EU-s pénzekből akarják megvalósítani, az Aparegio-projekt keretében. Emellett azon is dolgoznak, hogy telekrészt szerezzenek a III. számú ipari parknak, mely a Borsi út közelében, a volt IAMT mögött terülne el, 25 hektáron. „Ki hitte volna négy-öt évvel ezelőtt, az I. számú ipari park létrejöttekor, hogy ezen zöldmezős beruházás végül sikertörténet lesz? A dél-koreai és a spanyol cégnek a megjelenése adta meg az alaphangot, mely dominó effektust indított el”, vélekedett a városatya.

Metropolisz Övezet

Az RMDSZ-es tanácsos a Metropolisz Övezet ügyeire is kitért. Megtudtuk tőle, hogy a tavalyi év végén átvettek a Polgármesteri Hivatal Fejlesztési Igazgatóságától négy-öt pályázat menedzselését, illetve kezelését, ezekkel párhuzamosan pedig saját nyertes projektjeik is vannak. Az egyik ilyen például Fugyivásárhely és Berettyóújfalu közös HU-RO-s pályázata, melynek köszönhetően leaszfaltozzák Fugyivásárhely útjait, egy másik, szintén határ menti együttműködésben, uniós finanszírozással megvalósított pályázat pedig Nagyürügd és Nagyrábé kooperációjának tudható be.

Ugyancsak egy HU-RO-s projektet ültet gyakorlatba Debrecen és Nagyvárad, mint két fejlesztési pólus. A 298 ezer euró összértékű győztes pályázat segítségével egy közúti és tömegközlekedési rendszert próbálnak kidolgozni. Váradon egy bukaresti cég nyerte a tendert, többek közt 17 helyen forgalomszimulálást végeznek a városban, megfigyelik a megyeszékhelyre beérkező járatok kihasználási fokát, valamint kerékpárutak létesítésével, hálózatfejlesztéssel, a jelzőlámpák üzemelésének átgondolásával is foglalkoznak, illetve azzal is, hogy naponta hányan járnak be Váradra dolgozni. Az általuk összeállított jelentések alapját képzik majd a közösségi közlekedési rendszer bővítésének, hatékonyabbá tételének, valamint hasznosak lehetnek abból a szempontból is, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetésből milyen pénzforrásokat kell megpályázni.

Erdőgazdálkodási vállalat

Delorean Gyula bejelentette: újra fogják indítani azt a projektet, melynek célja egy erdőgazdálkodási vállalat megteremtése a Metropolisz Övezet keretében. A fő cél a parlagon levő, vagy mezőgazdasági célokra alkalmatlan területek erdősítése, egy összefüggő erdőrendszer létesítése 3 ezer hektáron. Az eleinte finanszírozott vállalat egy év elteltével önfenntartóvá válna, a működéséhez azonban még meg kell győzni négy települést, hogy belépjen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!