ERDON Helyi hírek

2013.03.24. 15:03

Dél-Olaszország mesés tájai

Veres-Kovács Attila lelkipásztor tartott előadást a dél-olaszországi kirándulásról és az itt található magyar emlékekről március 22-én az EKE’91 Nagyvárad-Bihar előadássorozatok keretében.

Veres-Kovács Attila lelkipásztor tartott előadást a dél-olaszországi kirándulásról és az itt található magyar emlékekről március 22-én az EKE’91 Nagyvárad-Bihar előadássorozatok keretében.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumterme ezúttal is megtelt érdeklődőkkel. Sokan jöttek el azok is, akik részt vettek a kiránduláson, hogy másodjára is átéljék az utazás élményekben gazdag napjait. A kirándulás alkalmával a csoport a magyar emlékek nyomába eredt, ez alatt pedig bejárták Dél-Olaszország különböző tájait, emlékhelyeit, palotáit és templomait. Különleges egybeesés, hogy a casertai királyi palota, amely a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciája volt, egy időben (1752-1780) épült a nagyváradi római katolikus bazilikával. A kiránduló csoport számos érdekességet tekintett meg, köztük a Solfatarat is, melynek jelentése kénes föld. A helyszínen folyamatosak a kénes kigőzölgések. Érdekes volt bepillantást nyerni abba is, hogyan készítik az olívaolajat, a mozzarellát és a limoncellot.

Pompeji

A vetített képes előadás során virtuális utazást tehettünk a Vezúvhoz, amely Campania régiójában, Nápolytól 9 kilométerre keletre helyezkedik el. A Vezúv 79-es kitörése elpusztította Pompejit és más városokat. Napjaink egyik legveszélyesebb tűzhányójaként tartják számon, mivel közvetlen közelében több mint 3 millióan laknak. A vezúvi látogatást követően Pompejit is megtekintették a kirándulók. Pompeji első megtalálása teljesen véletlenszerű volt. A 16. században a Sarni-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra, majd 1748-ban kezdték meg a hivatalos ásatásokat. Eddig a romváros kétharmadát ásták ki. A turisták kedvelt célpontja sok látnivalót kínál: épületek, utcák, fürdők tárulnak a látogatók szeme elé.

Magyar emlékek

A nápolyi dóm vagy Santa Maria Assunta-katedrálisban található András, Károly Róbert magyar király fiának, I. Johanna nápolyi királynő férjének sírja. A kirándulás során ellátogattak Aversaba is, ahol Andrást meggyilkolták. Egy másik magyar emlékhely Salernoban van, ahol Márai Sándor 1968 és 1980 között élt. A kirándulók csak a mellszobor oszlopát találták meg, benne Márai aláírásával, mivel a szobrot és az emléktáblát ellopták. Az utazás végén a csoport Sorrentoban, a Tasso színházban tekintett meg egy előadást, majd a nyolc napos kirándulás végén búcsút intettek a Nápolynak és elindultak Románia felé.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!