ERDON Helyi hírek

2013.03.18. 09:47

A zajártalomról közvitáznak

Nagyvárad- Tíz nagyváradiból kilenc zajártalomnak van kitéve, ennek fő forrása pedig a közúti közlekedés. Az önkormányzat megbízásából egy zajtérkép készült, a szakértők megoldásokat javasolnak.

Nagyvárad- Tíz nagyváradiból kilenc zajártalomnak van kitéve, ennek fő forrása pedig a közúti közlekedés. Az önkormányzat megbízásából egy zajtérkép készült, a szakértők megoldásokat javasolnak.

 

A zajtérképet elkészítő szakemberek megoldásként egyebek mellett azt javasolják, hogy vezessenek be sebességkorlátozást a forgalmasabb útvonalakon, cseréljék ki az elavult villamossíneket, és a túl zajos tömegközlekedési járműveket helyettesítsék korszerűbbekkel, illetve csendesebbekkel. Ugyanakkor legyen több zöldövezet, és az utak mentén építsenek úgynevezett magasított zöldkerítéseket.

Az Európai Unió ez irányú kérésének eleget téve, a váradi önkormányzat megbízásából a tavaly készült el a város zajtérképe, mely tulajdonképpen olyan tanulmányok összessége, melyek megnevezik a zajártalom forrásait, valamint azt is, hogy ezek milyen erejű hatásúak. A kivitelező cég munkatársai egy éven keresztül „hallgatóztak”, a törvény értelmében négy fő zajforrásra koncentrálva: a közúti, a vasúti és a légi közlekedésre, valamint az ipari termelésre. Az elvégzett mérések azzal a következtetéssel zárultak, hogy közel 19 ezer váradi lakos van zajártalomnak kitéve, ennek fő forrása pedig a gépjármű forgalom, melyet a villamos és a vasúti közlekedés követ.

Egyéb javaslatok

A fentebb említetteken kívül megoldást jelenthet még ezen problémára, ha a szűk utcákat, illetve azokat, ahol az épületek közel vannak az úttesthez, egyirányúsítják, hogy a közlekedés gördülékenyebb legyen, és az autók ne kelljen sokat vesztegeljenek. Ugyanakkor korlátozni lehetne a nagyobb tömegű gépjárművek behajtását és növelni kéne a sétálóutcák számát. Végül, de nem utolsósorban, bár nálunk még távoli álomnak tűnik az elektronikus gépjárműveknek a megjelenése az utakon, az önkormányzat ingyenes parkolóbérletekkel támogathatná azokat, akik ilyen autókat használnak.

A témában egyébként március 28-án, csütörtök délután 16.30 órától lakossági fórumot és közmeghallgatást szerveznek a Polgármesteri Hivatal dísztermében. Az ott elhangzottak alapján fog tanácsi döntés születni annak érdekében, hogy az öt év múlva elvégzett mérésekkor már nyugalmasabb képet mutasson magáról Várad.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!