ERDON Helyi hírek

2013.03.28. 14:20

A regionalizálásról közvitáztak

Kolozsvár - Csütörtökön a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Fakultása több civil szervezettel a regionalizációról rendezett közvitát Kolozsváron, melyen Cseke Attila képviselő is részt vett.

Kolozsvár - Csütörtökön a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Fakultása több civil szervezettel a regionalizációról rendezett közvitát Kolozsváron, melyen Cseke Attila képviselő is részt vett.

 

Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es képviselő az Erdély Online-nak arról számolt be, hogy mint mindig, amellett érvelt, hogy Nagyvárad régióközpont legyen, számos ténnyel indokolva ezt. Ugyanakkor ismertette az RMDSZ azon álláspontját is, mely szerint a romániai magyar közösség szempontjából az lenne jó, ha a tárgyalt folyamat három szakaszban valósulna meg. Először is valós decentralizációra lenne szükség, ezt követhetné pedig a jelenlegi nyolc fejlesztési régiónak az európai uniós kritériumok szerinti átszervezése. Mint ismert, az RMDSZ meglátásában a kormány által tervezettnél több és kisebb régiók kellenének, az ideális tizenhat, 3-4 megyéből álló régió lenne. A harmadik fázis a régióknak a közigazgatási hatáskörrel való felruházást érintené, ami változatos képet mutat az EU keretein belül is, hiszen például Franciaországban és Lengyelországban működnek, Szlovákiában és Magyarországon viszont nem, mégis nyugati szomszédunk több uniós forrást hívott le eddig, mint Románia.

A honatya emellett a szervezők arra vonatkozó kérdéseire, hogy jelenleg milyen specifikus problémákkal küzd Románia, azon meggyőződésének adott hangot, hogy hatékonyabb közigazgatásra volna szükség, az uniós pénzforrások jobb lehívására, olyan projektekre, melyek szorosan összefüggnek egymással és hozzájárulnak a régiók fejlődéséhez, a megyék, illetve a jelenleg létező fejlesztési régiók közötti gazdasági különbségek megszüntetésére, a közszolgáltatások lakosságközelíbbé tételére.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!