ERDON Helyi hírek

2013.02.05. 13:59

Veszélyezteti Bihart a palagázkitermelés

A Bihar Megyei Tanács és az érintett helyi tanácsok tudta nélkül adott palagázkitermelési koncessziót különböző cégeknek a román kormány.

A Bihar Megyei Tanács és az érintett helyi tanácsok tudta nélkül adott palagázkitermelési koncessziót különböző cégeknek a román kormány.

 

A Bihar Megyei Tanács és az érintett Bihar megyei helyi önkormányzatok a sajtóból értesültek arról, hogy a román kormány már évekkel ezelőtt nemzetközi versenytárgyalásra bocsátott több Bihar megyei területet palagázkitermelés céljából, sőt, 2010 júliusában már győztest is hirdettek több helyszínen.

Az ügyben kedden összehívott sajtótájékoztatón Cornel Popa, Biher Megyei Tanács elnöke idézte fel a rendkívül gyanús ügymenetet, elmondva, hogy 2009. augusztus 27-én kelt az Országos Ásványkincs Hatóság (ANRM) által kiadott dokumentum, amelyben kijelöl egy sor Bihar megyei települést, ahol palagázt lehet kiaknázni. 2010. július 1-jén megjelenik a nemzetközi versenytárgyalás eredménye, melynek értelmében az East West Petroleum vállalat aknázhatja ki a Tulkán (Tulca) és Terjén (Tria) lévő területet, a kormány pedig tavaly december 4-iki határozatában jóvá is hagyta a kitermelést. Emellett egy félixfürdői kitermelési területre is versenytárgyalást írtak ki, amelyet az Avere Energy, a jelenlegi East West Petroleum cég meg is nyert, de ebben az esetben még nem született kormányhatározat.

Cornel Popa elmondta, hogy minderről sem a megyei tanácsot, sem az érintett helyi hatóságokat nem értesítette senki, majd pedig az Európai Parlament által megrendelt tanulmányra hivatkozott, mely kimutatja, milyen súlyos veszélyekkel járhat a palagáz kitermelés. A tanulmányt idézve Popa elmondta, hogy a kitermelési övezetben szennyeződhet a talajvíz, földrengés veszélye állhat fenn, ugyanakkor elsivatagosodhat a környék, ugyanakkor az emberre is rendkívül káros hatása lehet a palagáznak, hiszen asztmát, különböző rákos megbetegedéseket okozhat. Popa kijelentette, hogy a koncessziós szerződések függelékei titkosítottak, és ami hozzáférhető az is rendkívül furcsa: mint mondta, a Flesőderna községhez tartozó Terje településen ezer négyzetkilométernyi területre nyert kitermelési jogot az Eas-Wet Petroluem, miközben az egész megye területe 7500 négyzetkilométer, míg Derna községnek csak mintegy 75 négyzetkilométer a kiterjedése. Cornel Popa leszögezte, hogy a megyei és a helyi vezetésnek az az érdeke, hogy Félixfürdőt és Bihar megyét turisztikai szempontból fejlesszék, márpedig, ha Félixfürdőn engedélyezik a palagázkitermelést, ezzel gyakorlatilag halálra ítélnék a bihari turizmust. Kijelentette továbbá, hogy levelet írnak Victor Ponta miniszterelnöknek, amelyben kifejtik álláspontjukat, ugyanakkor felhívással fordulnak a Bihar megyei parlamenti képviselőkhöz, hogy szerezzék be az ügyletekhez kapcsolódó minden lényege információt, ugyanakkor kéréssel fordulnak az európai parlamenthez, hogy dolgozzon ki egységes jogi keretet a palagázkitermelésre vonatkozóan. Maria Simon, a tanács főépítésze elmondta, hogy még senki nem kérte az intézménytől az ilyen jellegű munkálatokhoz elengedhetetlenül szükséges urbanisztikai bizonylatot, emellett pedig jelezte azt is, hogy bizonyos esetekben a főépítészi hivatal kérheti helyi referendum megtartását is az adott ügyben. A sajtótájékoztatón jelen lévő érintett községek polgármesterei is hangsúlyozták, hogy semmiképpen sem értenek egyet azzal, hogy településeiken palagázkitermelés történjen, Lucian Popus, Szentmárton polgármestere kijelentette, hogy már négyezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze, és ha kell, referendumot is szerveznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a kitermelést.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!