ERDON Helyi hírek

2013.02.13. 16:59

Újabb kérdések a mezőgazdasági átalányadóról

Újabb kérdések fogalmazódtak meg cikkünk nyomán a mezőgazdasági átalányadóról, amire válaszokat kértünk. A szakember fogadóórán is várja az érintetteket.

Újabb kérdések fogalmazódtak meg cikkünk nyomán a mezőgazdasági átalányadóról, amire válaszokat kértünk. A szakember fogadóórán is várja az érintetteket.

 

A napokban közöltünk egy írást, ami a mezőgazdaságban tervezett átalányadó kérdésével foglalkozott, megszólaltatva gazdákat, sorolva adatokat, illetve kikérve a Közpénzek Felügyelősége Bihar Megyei Igazgatóságának (Adóhivatal) vezérigazgató-helyettese, Fándly Máriusz véleményét is. Mintegy alátámasztásául annak, hogy sokan érdeklődnek a téma iránt (illetve, hogy mennyire szükség lenne szakemberek általi szélesebb körű, közvetlen tájékoztatására) a megjelenés után többször csörrent alulírottnak, mint szerzőnek a telefonja, újabb és újabb részletek iránt érdeklődtek ismerősök és ismeretlenek. Volt, aki olyan kérdést tett fel, amire valójában ott a válasz az adott cikkben, ellenben olyan is akadt, amire nem. Éppen ezért utóbbiakkal újra Fándly Máriuszhoz fordultunk.

Lehetőségek

Ki fizeti az átalányadót a bérbe adott földek után? - szólt az egyik kérdés. Ilyen esetben két lehetőség van. Egyik, hogy maga a tulajdonos, de ő maga is sokkal jobban jár, ha a második változatot választja, azaz a földet bérlő cég, társulás teszi ezt meg. Ekkor ugyanis a bérbe vevő mintegy visszatartja a bérbe adónak kifizetendő járulékból az adó összegét, amit aztán a cégekre vonatkozó szabályok szerint fizet be, ami azt jelenti, hogy az azokra vonatkozó kedvezményekkel, tehát gyakorlatilag a tulajdonosra is "átszállnak" ezek a kedvezmények, ami egyszerűen szólva kevesebb kifizetett pénzt jelent. Ha a tulajdonos maga fizeti ki az adót, akkor nem jönnek szóba a cégekre vonatkozó jóváírások. Fontos azonban, hogy mindkét esetben a bérlő és a bérbe adó közötti szerződés mellékleteként rögzítsék, hogy az adózás melyik formáját választották.

Fogadóóra

Újabb kérdés: mi a helyzet az egyházak esetében? A válasz egyszerű: adóköteles jövedelem keletkezik, ami után adózni kell. Egy harmadik kérdés: hol kell kifizetni az átalányadót? A válasz: ha cég, vagy társulás fizeti, az akkor a már megszokott procedúra szerint jár el. Ha a tulajdonos teszi ezt, akkor az ő lakhelye szerint illetékes adóhivatalban, függetlenül attól, hogy hol található a jövedelmet termelő földterület. Fándly Máriusz elmondta: az érdeklődők kérdésére szívesen válaszol hivatalában (természetesen magyarul), Nagyváradon, a D.Cantemir utca 2. szám, III. emelet, 320-as irodában, fogadóóra szerdánként 10 és 12 óra között van.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!