ERDON Helyi hírek

2013.02.26. 11:35

Térfigyelő kamerákat telepítettek Váradon

Nagyvárad - A héten a váradi önkormányzat és a rendőrség országos szinten is egyedülálló térfigyelő kamerarendszert kezd el működtetni. Nem kevesebb, mint 108 felvevőgép fogja figyelni a várost.

Nagyvárad - A héten a váradi önkormányzat és a rendőrség országos szinten is egyedülálló térfigyelő kamerarendszert kezd el működtetni. Nem kevesebb, mint 108 felvevőgép fogja figyelni a várost.

 

Liviu Popa, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság főparancsnoka szerint azért van szükség a rendszere, mert így könnyebben be tudják majd azonosítani az antiszociálisan viselkedőket és a rongálókat, a rögzített anyagok pedig bizonyítékul szolgálhatnak a bírásági eljárásoknál is. Nem kevesebb, mint 108 térfigyelő kamera fogja e héttől kezdve „szemmel tartani” mindazokat, akik élnek és mozognak a városban: kettőt ezek közül a Szentandrási úton, hármat a Kolozsvári úton, négyet a Szent László téren, ötöt az új városközpontban levő körforgalomnál szereltek fel, és a felsorolást tovább lehetni folytatni.

Az önkormányzat Ingatlankezelő Igazgatósága (AIO) által eszközölt befektetés 300 ezer lejbe került, a rendszer „agya” pedig a váradi rendőrség Aradi úti székhelyén működő diszpécserszolgálat, ahol három rendőr állandóan nyomon követi a történéseket. Cristian Beltechi, az AIO igazgatója azt nyilatkozta: abból az ötletből indultak ki, hogy minél nagyobb legyen a biztonság, minél kevesebb költséggel. Ezentúl ugyanis, bármi rendellenesség történik a közterületen, látható lesz, a diszpécserszolgálat pedig értesíti a legközelebbi járőr-osztagot, mely azonnal közbelép a tettesek elfogása érdekében. A rendszertől ugyanakkor azt remélik, hogy határa csökkenni fog a bűnözés- hiszen ez történt a Guttenberg utca környékén telepített kamerák esetében is-, a rendőrök pedig hatékonyabban tudnak majd fellépni.

Modern rendszer

Az ingatlankezelőség által a rendőrség rendelkezésére bocsátott rendszer egyébként az illetékesek szerint egyedülálló Romániában: a működése a legutóbbi technológiai vívmányokon alapszik, és az internet segítségével továbbítja az adatokat. Amennyiben szükséges, a diszpécserszolgálatos rendőr forgathatja a kamerát, egy számára gyanús alanyra fókuszálhat és éjjel is filmezhet. A felvételeket tárolják, hogy szükség esetén hozzáférhetőek legyenek. Ugyanakkor a rendszer arra is alkalmas, hogy elbátortalanítsa az autójukkal száguldozókat és a tolvajokat, vagy megfigyelje a tüntetőket anélkül, hogy igénybe vennék a csendőrök segítségét.

A megyei rendőrfőkapitány egyébként abban reménykedik, hogy ez csak a kezdet, és amennyiben szükséges, a hálózatot bővíteni tudják, illetve az elavult, régi vagy meghibásodott készülékeket pótolják. Megjegyezte: még az idén 50 újabb videokamerát fognak vásárolni, melyeket olyan közterekre telepítenek majd, ahol nagyobb az esély az antiszociális megnyilvánulásokra. A jövőben pedig egy programot is vásárolnak, mely képes a rendszámok beazonosítására is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!