ERDON Helyi hírek

2013.02.08. 08:54

Tárlat: The HairSniffing Project

Szeghalmi Örs tárlata nyílik meg szerdán Nagyváradon, a Visual. Kontakt. Labor. termeiben. A Fő utca 47. szám alatti galériában a The HairSniffing Project című kiállítás lesz látható.

Szeghalmi Örs tárlata nyílik meg szerdán Nagyváradon, a Visual. Kontakt. Labor. termeiben. A Fő utca 47. szám alatti galériában a The HairSniffing Project című kiállítás lesz látható.

 

Installáció jellegű tárlat nyílik Nagyváradon a Visual. Kontakt. Labor. galériában. Szeghalmi Örs tárlata, a The HairSniffing Project lesz megtekinthető szerdától. A kiállítás anyaga több mint száz olyan fotóból áll, amin a projekt főszereplője mellékszereplő is egyben: különféle ismerősök és ismeretlenek hajkoronájának illatát vizsgálja meg. Jelképesen. No és gyakorlatban is. Ehhez járul még felkért művészek írásbeli interpretációja a projektről, amelyekben elmagyarázzák, szerintük miről szól és miért művészet ez a projekt.

A 120-nál is több, különböző embereket megörökítő fotó különféle helyszíneken készült, néhány hónappal ezelőtt, alig pár hét leforgása alatt. A HairSniffing Project „áldozatai” között találunk ismerősöket, ismeretleneket, politikust, színészt, rendezőt, zenekritikust. Különösebb válogatás nem volt, mindenki úgy lett része, ahogy a véletlen hozta. Ha épp a fotózás adott helyszínén tartózkodott.

Kérdés és válasz

Dr. Olimpia Bera képzőművész, aki dekoratív művészetek terén szerzett doktori címet Kolozsváron, így vélekedik a projektről: „Hatása látványos, életteli, mindannyiunkat részévé tesz egy játéknak, amely szabad teret ad a képzeletnek és az interpretációknak. Érdekes kettős játék ez, amiben a szerző minket, nézőket is cinkosságra kényszerít – s így a The HairSniffing Project igazi művészi megvalósítássá válik”. Alina Staicu képzőművész szerint pedig „Egy újságíró olyan emberekkel fotózkodik, akiknek megszagolja a haját. Hogy ez mi? Épp a benne fellelhető jelentések sokfélesége jellemzi Szeghalmi Örs projektjét.”

Maga az alkotó arra hívja fel a figyelmet, hogy „Kortárs művészeti akcióról van szó, amely ilyenformán nem szándékozik mindenkinek szólni, sőt, egyeseket zavarba ejthet. Netán kétségbe. Bár remélem, hogy másokat meg gondolkodóba.” Hozzáteszi: „Az egész onnan indult, hogy megszagoltam egy kolléganőm haját. Hogy miért? Mit tudom én. Aztán – mivel ez nyilvános térben történt, ahol még sokan voltak – láttam, hogy a gesztus gesztusokat indít el, automatikus reakciókat vált ki, köröskörül. És innentől evidens volt, hogy folytatni kell. Innentől már projekt volt. Ugyanakkor kísérlet is, meg játék, s a fejemben megfogalmazódó – e kis »hülyeségből« induló, de az egyre több reakció és egyre több bevont ember miatt mindinkább egyre messzebbre vezető – gondolatok érdekes és kiapadhatatlan és egyszerre sokfelé elfolyó forrása. Hogy miként reagálunk arra, ami csak úgy van. Hogy aztán ki hogy látja, minek tartja magát a látszólag (vagy nem csak látszólag?) teljesen értelmetlen jelenséget. Hogy ki az, aki élvezi, ki az, aki csak aláveti magát, s ki az, aki meghökken. Meg milyen más visszacsatolások vannak, férnek még el ezek között a főbbek között. Hogy el kell-e gondolkodni egy ilyenen, vagy csak megvan és kész. És még sok, sok, sok más. Ja, és szórakozásnak sem rossz.”

Megnyitó: február 13-án, 18 órakor. Jelezték: „Minden látogató kis ajándékot kap. Legalábbis amíg a készlet tart. Már ha sikerül időre legyártatni.” Helyszín a nemrég megnyílt Visual. Kontakt. Labor. székhelye. Ez a galéria a Fő utca (Republicii) 47. szám alatti ingatlan földszintjén található (nem a korzó részen, hanem a Körös áruház közelében, az Atrium szállóval majdnem szemben). A tervek szerint később a The HairSniffing Project anyaga más helyszíneken is megtekinthető lesz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!