ERDON Helyi hírek

2013.02.07. 16:36

Összegzett a műszaki igazgatóság

A nagyváradi önkormányzat műszaki igazgatóságának vezetői sajtótájékoztató keretében ismertették az intézmény tavalyi megvalósítását, illetve az idei tervekről is beszámoltak.

A nagyváradi önkormányzat műszaki igazgatóságának vezetői sajtótájékoztató keretében ismertették az intézmény tavalyi megvalósítását, illetve az idei tervekről is beszámoltak.

 

Mircea Ghitea, az önkormányzat műszaki igazgatóságának vezetője számolt be a csütörtöki sajtótájékoztatón a tavalyi eredményekről. Elmondta, hogy az elmúlt év végén a város 789 utcájából 538 teljesen vagy részben fel volt újítva. Tavaly összesen 42 utca felújítását fejezték be. Az útfelújításokra összesen 6709 tonna aszfaltot használtak fel, a felújított utak felülete 135 ezer négyzetmétert tett ki. Az útfelújítások mellett a tavaly elkészült egy híd, kialakítottak két parkot és négy parkolóhellyel ellátott sétányt. Ugyanakkor mintegy háromezer parkolóhelyet alakítottak ki a tavaly, járdákat javítottak több utcában, bicikliutakat építettek ki a püspöki és az Averescu úton, de a műszaki igazgatóság tartja karban a közúti jelzőtáblákat és villanyrendőröket is. Az országos tömbházrehabilitációs program keretében a tavaly mindössze egy tömbház hőszigetelési munkálatait sikerült elvégezni, hangzott el. Ghitea beszámolt arról, hogy a város köztisztasági szolgáltatásának ellátására 2012-ben 12.192.461 lejt fizetett ki a műszaki igazgatóság, míg a köztéri bútorzat beszerzésére, illetve karbantartására 861.726 lejt költött az igazgatóság. A műszaki igazgatóság az az intézmény, mely felügyeli a városban a kóbor kutyákkal kapcsolatos szolgáltatások ügyét is. A hivatalos adatok szerint 2012-ben 1400 gazdátlan kutyát fogtak be és sterilizáltak, de mint Ghitea megjegyezte, ez irreális számnak tűnik számára. Mint mondta, korábban a kóbor kutyák befogásával és kezelésével foglalkozó intézményeknek érdekében állt a reálisnál magasabb számot bejelenteni, hiszen a befogott kutyák számának függvényében kaptak támogatást. Mint mondta, tavaly szeptembertől a Közterület-fenntartó Vállalat látja el ezt a szolgáltatást, így a jövőben könnyen ellenőrizhető lesz az, hogy valójában mennyi kutyát is fognak be. Elhangzott továbbá, hogy 2012-ben a város 3.815.467 lejt fordított a zöldövezetek karbantartására, míg a közvilágítási rendszer karbantartása 1.045.709 lejt emésztett fel 2012-ben, míg magának a közvilágításnak az összköltsége 5.355.913 lej volt.

Idén utcafelújítások

Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy az idén harminchárom váradi utcát akar felújítani a helyi önkormányzat, melyek közül 18 felújítási munkálatait már a tavaly elkezdték, tehát ezeknek a költsége is megvan, így a város tizenöt utca felújításának költségét kell előteremtse. Az idén felújításra váró utcák a következők: Cimbrului, Drăgăşanilor, Grâului, Paun Pincio, Morus, Secarei, Valea Drăganului, Frasinului, Vişeului, Siretului, Dobreştilor, Molière, Haşaş. Ugyanakkor kiépítenek egy bekötőutat Szőlőst lakónegyed és a körgyűrű között. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Váradon még 262 utca van, ami felújításra vár, viszont ezeknek az utcáknak a felújítása összesen mintegy 45 millió euróba kerülne, ennyi pénze pedig nincs a váradi önkormányzatnak. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, bízik abban, hogy az idén sikerül befejezni a Szilvásban épülő Körös-hidat, illetve sikerül elkezdeni a város fűtési fővezetékeinek a cseréjét.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!