ERDON Helyi hírek

2013.02.03. 16:59

Nincs többé táv-örökbefogadás

Február 2-án, szombaton nyílt napot szerveztek a nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat kezelésében működő Grivei kutyamenhelyen.

Február 2-án, szombaton nyílt napot szerveztek a nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat kezelésében működő Grivei kutyamenhelyen.

Szombaton meglehetősen kellemetlen, esős, szeles időben várták a kutyabarátokat a váradi kutyamenhelyre az erre a napra időzített nyílt nap keretében. A rossz idő ellenére több állatbarát is kilátogatott a helyszínre, ahol Călin Ardelean, a létesítmény ügyvezetője fogadta őket. Ardelean elmondta, hogy a jövőben minden szombaton délelőtt tíz és délután két óra között nyílt nap lesz a menhelyen, minden csütörtökön pedig örökbefogadó napokat tartanak 10–18 órák között. Mivel a helyi tanács által elfogadott kutyaszabályzatot megtámadták a közigazgatási bíróságon, ezért nem lehet táv-örökbefogadást eszközölni, ami azt jelenti, hogy aki örökbe akar fogadni egy kutyát, el is kell vigye azt a menhelyről. Ardelean hozzátette, hogy jelenleg 269 kutya van a létesítményben, húsz karámban tartják a négylábúakat, míg tizenhat ketrecben tartják a frissen befogott ebeket, amelyeket sterilizálnak, beoltanak és megjelölnek. Az ügyvezető tudatta, hogy minden nap befognak legalább két kutyát, melyek a város területén csatangolnak, de vannak napok, amikor nyolc kutyát szállítanak be. Ugyanakkor örökbefogadások is történnek, januárban például huszonegy kutyát adtak örökbe. A szombat délelőtt a kutyamenhelyre kilátogató állatbarátok közül többen arra panaszkodtak, hogy csak a nyílt napon engedik be őket oda, pedig ők szívesen jönnének nap mint nap, hogy játsszanak a kutyákkal, etessék őket. Mivel nem engedik be őket, ezért azt feltételezik, hogy a menhelynek van valami takargatni valója, például nem ad elég eleséget az ebeknek, hangoztatták.

Kisfilm és reakció

Mintegy a kutyamenhely nyílt napjára időzítve egy kisfilm jelent meg az egyik helyi hírportálon, melyen az látható, hogy a váradi kutyamenhely egyik karámjában többi kutya rátámad egyik társukra, és a film készítői azt sugallták, hogy megették a kutyát, mert annyira éhesek voltak. Ennek kapcsán egy közleményt adott ki a Közterület-fenntartó Vállalat, melyben Florin Alexandru, a vállalat szóvivője leszögezi, hogy a honlapon csak a film egy részlete látható. Azt már nem mutatták be, hogy a kutyákat szétválasztotta a menhely egyik gondozója, illetve azt sem, hogy az állatorvos ellátta a sérült ebet. A közlemény hangsúlyozza, hogy a filmet titokban vették fel, de a menhely ügyvezetője észrevette a felvételeket készítő két személyt, és amikor elmondták, mit filmeztek, azonnal beengedte őket a telepre és elmentek az illető karámhoz, ahol az egyik gondozó már lecsillapította a kedélyeket.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!