ERDON Helyi hírek

2013.02.24. 14:44

Nagyvárad 2020: díjazták a nyerteseket

Véget ért a Nagyvárad 2020 online vetélkedő. A program zárására, a legjobb projektek bemutatására és a nyertes csapatok díjazására pénteken délután került sor a váradi Lorántffy központban.

Véget ért a Nagyvárad 2020 online vetélkedő. A program zárására, a legjobb projektek bemutatására és a nyertes csapatok díjazására pénteken délután került sor a váradi Lorántffy központban.

 

Több mint három hónapon keresztül mozgatta meg a fiatalok fantáziáját az Albin Alapítvány és a PONT Csoport által szervezett Nagyvárad 2020 online vetélkedő. A résztvevő csapatok az öt fordulóból álló verseny során többek között be kellett mutassák, hogyan képzelik el városunk 2020-ban kívánatos arculatát, kulturális életét, környezetvédelmi irányvonalát. A felhívás román és magyar fiatalokhoz egyaránt szólt, a változatos megjelenítésű projektötleteket pedig a www.nagyvarad2020.ro, illetve a www.oradea2020.ro honlapokra kellett feltölteni, ugyanitt lehetett szavazni is rájuk.

Záró konferencia

A projekt hivatalos záró konferenciáját pénteken délután tartották a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ múzeumtermében. Az egybegyűlteket az Albin Alapítvány részéről Makai Dimény Judit köszöntötte. A fiataloknak kulcsfontosságú szerepük van a város jövőjének alakításában, vélekedett Makai Dimény Judit, ezért is tartották fontosnak megszervezni ezt az online vetélkedőt, és megtudni, hogy ők hogyan képzelik el Váradot 2020-ban, milyen meglátásaik vannak a turisztika, kultúra, esélyegyenlőség, környezetvédelem területén. Ugyanakkor szem előtt tartották azt is, hogy nem elég csupán az ötlet, ezt kivitelezni is kell, épp ezért a konferencia meghívottjai elsősorban arról beszéltek, hogyan működik egy stratégia, egy projekt kidolgozása. Eugen Negruţiu a nagyváradi Uniós Projektek Menedzsmentjének Igazgatósága tavalyi tevékenységét ismertette röviden, felhíva a fiatalok figyelmét: egy sikeres projektnél a legfontosabb az ötlet, és annak pontos meghatározása, hogy hova szeretnének eljutni, és milyen forrásokon keresztül. Imre Zoltán a Bihar Megyei Tanács képviseletében elmondta: a kulturális és turisztikai jellegű projektekre fektetik a legnagyobb hangsúlyt, hiszen Bihar megye és a régió sok ilyen jellegű potenciállal rendelkezik. Ugron Hanna egy sikertörténet elmesélésével hívta fel a figyelmet arra, hogy a fiataloknak jó ötleteik vannak, és azokat támogatni is kell: Kolozsváron egy kis csapat fiatal kinézett egy pályázatot az interneten, megírtak egy projektet és nyertek, így 2015-ben Kolozsvár lesz Európa Ifjúsági Fővárosa.

Díjátadás

A konferencia második felében került sor a díjátadásra és a díjazott csapatok projektjeinek bemutatójára. A magyar fiatalok közül a Patrium Varadinum csapat (Barta Norbert, Deák Brigitta, Illés Olivér, Boda Gergely, Veres Jázmin és Varga Márton – mindannyian a váradi Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói, és a Janus Pannonius Szakkollégium tagjai) lett az első helyezett, míg a román fiatalok közül az Eco Planning csapat örülhetett az első díjnak.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!