ERDON Helyi hírek

2013.02.22. 18:26

Megoldódni látszik a kolozsvári Házsongárdi temető műemlék sírjainak az ügye

Megoldódni látszik Kolozsváron a Házsongárdi temető műemlék sírjainak az ügye; az önkormányzat csütörtökön elfogadta az új temetőszabályzatot.

Megoldódni látszik Kolozsváron a Házsongárdi temető műemlék sírjainak az ügye; az önkormányzat csütörtökön elfogadta az új temetőszabályzatot.

 

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere az MTI-nek pénteken felidézte, a kolozsvári temetőszabályzatban mindeddig nem szerepeltek műemlékvédelmi előírások annak dacára, hogy a Házsongárd több mint negyven éve felkerült az országos műemléklajstromra, és tavaly februárban Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter a temető 394 sírját külön is védetté nyilvánította.

"Eddig elméletileg megtörténhetett, hogy kiadták másoknak azokat a műemlék sírokat, amelyeket a család nem váltott meg" - ecsetelte Horváth Anna. Az alpolgármester elmondta, az új szabályzat lehetővé teszi, hogy a család által meg nem váltott műemlék sírokat közhasznú jogi személyek kérjék gondozásba. Hozzátette, korábban megannyi műemlék sír tulajdonjoga szállt vissza a polgármesteri hivatalra, de a hivatalnak soha nem volt pénze ezek gondozására.

Az új temetőszabályzat a sírok műemlékké nyilvánításának a procedúráját is szabályozza, és előírja, hogy külön regiszterben kell nyilvántartani a műemlék sírok állapotát. Horváth Anna szerint a műemlék sírok listáját tovább kell bővíteni.

"Megnyugtatóan sikerült rendezni a Házsongárd problémás ügyeit. Hogy mennyire kimerítően, azt a gyakorlat fogja majd megmutatni" - összegezte az alpolgármester.

A temetőszabályzat immár harmadszor került csütörtökön a városi tanács napirendjére. Korábban a kormányzó Szociálliberális Szövetség helyi képviselői megannyi kitételét kifogásolták. A helyi román nyelvű sajtó a kolozsvári temetőügy etnikai vonatkozásait hangsúlyozta, az egyik lap nagy példányszámban kinyomtatott ingyenes mellékletben közölte, hogy a polgármester úgymond a magyarok utasításait követve magyar múzeummá akarja alakítani a központi (Házsongárdi) temetőt. Horváth Anna elmondta, a mostani egyhangú elfogadást számos - a pártok közötti - egyeztetés előzte meg.

A kolozsvári Házsongárdi temetőben nyugszik az erdélyi magyarság megannyi kiemelkedő személyisége. A védetté nyilvánított sírok között van Apáczai Csere János, Tóthfalusi Kis Miklós, Szenczi Molnár Albert, Bölöni Farkas Sándor, Kriza János, Dsida Jenő, Jósika Miklós, Xántus János sírboltja, Szilágyi Domokos és Hervay Gizella közös síremléke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!