ERDON Helyi hírek

2013.02.04. 12:25

Látványterv egy kiállításhoz

Nemrég nyitották meg a debreceni Modemben az Élesdi Művésztelep elmúlt öt esztendejét átfogó Zóna című kiállítást. A művek stilárisan sokszínűek, klasszikusabbaktól egészen a modernig.

Nemrég nyitották meg a debreceni Modemben az Élesdi Művésztelep elmúlt öt esztendejét átfogó Zóna című kiállítást. A művek stilárisan sokszínűek, klasszikusabbaktól egészen a modernig.

 

A kapcsolódó kreatív pályázat nyertese Sütő Attila, aki a váradi Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakán másodéves hallgató. Érdeklődésünk válaszolva azt nyilatkozta: a szakuk azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy plakátot, meghívót, illetve leporellót a debreceni MODEM-nek, az Élesdi Művésztelepről megnyílt kiállításhoz. Megkapták tehát a paramétereket, néhányat azon képek fotóiból, amelyek a kiállításon részt vesznek, és a határidőt, ami december közepére volt datálható. Mivel a szükséges szövegrészek még nem voltak véglegesek, így azokhoz nem volt hozzáférésük, kénytelenek voltak fiktív szövegrészekkel dolgozni. Úgy tudták, hogy a kapott képekre kell alapoznunk a látványtervet, tehát mindenki arra összpontosított, hogy kiaknázza a fotók nyújtotta lehetőségeket. Ő igyekezett ettől picit elszakadni, és készített olyan változatokat is, melyek figyelmen kívül hagyják a megadott képanyagot, és teljes mértékben saját képelemeket tartalmaznak. Talán ezért választották az általa készített látványtervet, talán nem, de mint utólag kiderült, nem akartak kiemelni egy művészt sem a többiek közül azzal, hogy a munkája képviseli az egész tárlatot.

Vegyes érzelmek

„Mikor megtudtam, hogy engem választott a MODEM, vegyes érzelmeket váltott ki belőlem az a tudat, hogy bizonyos szempontból ez nagyon nagy elismerés, azonban sok munkával jár, ami a vizsgaidőszakot tekintve túlórának számít. Felvettük tehát a kapcsolatot, és a továbbiakban igyekeztem teljesíteni az elvárásaikat, egy átfogó terv készítésével. A kék színre alapoztam mindent, mert az egyrészt a feketével kontrasztban nagyon feltűnő, másrészt modern fiatalos jellege miatt megfelel egy kortársművészeti kiállítás reklámozásának. Az ünnepek alatt otthon dolgoztam, Sepsiszentgyörgyön. Ott készült el, először a meghívó és a plakát, mivel ezek voltak a legsürgősebb elemek, a megnyitás idejének hirdetése szempontjából. Majd Nagyváradra visszatérve januárban, amint a többi szövegrészt is megkaptam a leporellónak, a falszövegnek, és a műcédulának is nekifoghattam”, közölte Sütő Attila. Hozzátette: sokat tanult a feladatból, ugyanakkor sok kezdő hibát is elkövetett, melyek időben javításra kerültek. Például a leporellót tördelési hibák miatt, nyomtatás előtt pár órával kellett újratervezni. Amit sajnál, hogy bár meghívást kapott a megnyitóra, mégsem tudott elmenni. De amint az ideje engedi, és a vizsgáin is túl lesz, tervezi, hogy megnézze a kiállítást.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!