ERDON Helyi hírek

2013.02.26. 13:56

Könyvbemutató: Így szerettek ők

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők – magyar irodalmi szerelmeskönyv című kötetének bemutatójára kerül sor csütörtökön a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen.

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők – magyar irodalmi szerelmeskönyv című kötetének bemutatójára kerül sor csütörtökön a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen.

 

„Tudta-e a kedves olvasó, hogy Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, amikor megkérte egy debreceni színésznő kezét is? Vagy azt, hogy Krúdy Gyula megszöktette szeretője kiskorú lányát és feleségül vette? Esetleg azt, hogy az Anna-versek ihletője mindösszesen tíz percre találkozott egész életében Juhász Gyulával?” Negyven történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról. Nyáry Krisztián 2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint huszonötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. Az volt a célja a történetekkel, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához. A szerző néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a ’90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt.

Közönségtalálkozó

2013. február 28-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében közönségtalálkozóra kerül sor, amelynek keretében Mostis Gergő beszélget a szerzővel irodalomról, kutatásról és nagy szerelmekről, vagy éppen nagy csalódásokról. Jöjjön el, ha Ön is kíváncsi arra, hogy „hogyan szerettek ők”. A Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében létrejövő rendezvényre a belépés ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!