ERDON Helyi hírek

2013.02.21. 16:07

Elismertetné az egyházi esküvőt

Nagyvárad- Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő bejelentette: márciusban törvénymódosító javaslatot fog benyújtani az egyházi esküvő állami elismerése érdekében.

Nagyvárad- Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő bejelentette: márciusban törvénymódosító javaslatot fog benyújtani az egyházi esküvő állami elismerése érdekében.

 

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő csütörtökön bejelentette: márciusban törvénymódosító javaslatot fog benyújtani az egyházi esküvők állami elismertetése érdekében, addig is pedig azt szeretné, ha közvita alakulna ki ebben a témában. Egy tanulmány alapján arra hívta fel a figyelmet: az Európai Unió 27 tagállama közül tizenhatban (Csehország, Ciprus, Dánia, Finnország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Lettország, Málta, Egyesült Királyság, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Svédország) a polgári esküvővel egyenértékűnek ismerik el az egyházi esküvőt, kilencben (Ausztria, Belgium, Bulgária, Észtország, Franciaország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia és Szlovénia) pedig csak a polgári esküvőt ismeri el az állam. Ő Szlovákiát tartaná követendő példának, ahol a házasulandó felek elmennek a szükséges dokumentumokkal az anyakönyvi hivatalba, és miután a hatóság ellenőrizte ezeket, választhatnak, hogy tíz nap múlva polgári vagy egyházi esküvőt akarnak. Ha utóbbi mellett döntenek, kapnak egy formanyomtatványt, melynek az első oldalát kitöltik helyben, majd a papírt elviszik a templomba, ahol két tanú, illetve az egyházközség által delegált személy (pap), valamint a meghívottak jelenlétében megtörténik az esketés. A másik oldalán is kitöltött űrlapot aztán az ifjú házasok visszaviszik az anyakönyvi hivatalba, ahol kibocsátják számukra a házasságlevelet.

Egyetértenek

A honatya hangsúlyozta: az egyházi esküvő nem lenne kötelező, az ateisták például választhatják az eddigi módszert, vagyis hogy az anyakönyvvezető előtt mondják ki a boldogító igent, viszont akik az egyházi ceremóniához ragaszkodnak, azoknak kevesebbe kerülne az esküvő, hiszen nem kell a polgári és templomi esküvői ünnepségre is költsenek. Hozzátette: konzultált az ortodox, a római katolikus és a református egyházak vezetőivel is, akik egyetértenek az ötlettel, hiszen amennyiben elfogadnák, a törvénymódosítás nem befolyásolná az egyházi dogmákat, szokásokat.

A sajtótájékoztatón a parlamenti képviselő arra is kitért: a szakbizottsági ülésen azt indítványozta, hogy törvényileg szabályozzák az étrend kiegészítők használatát, mert Romániában csak miniszteri rendelet létezik erre vonatkozóan. Ez azért is lenne fontos, mert a piacon egyre több ilyen típusú termék jelenik meg. Egyes testületi tagok elutasították a javaslatát, végül azonban elérte, hogy a bizottság kedvezően véleményezze. Megjegyezte: ezek az étrend kiegészítők egyébként doppingnak minősülő anyagokat is tartalmazhatnak, ezért kötelezően címkézni kellene ezeket, hogy a használatuk tilos a sportolók számára.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!