ERDON Helyi hírek

2013.02.06. 12:00

Csokonaira emlékeztek

Meleg Vilmos színművész Csokonai estjére került sor február 5-én este a nagyváradi PKE-n a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében.

Meleg Vilmos színművész Csokonai estjére került sor február 5-én este a nagyváradi PKE-n a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében.

A váradi székhelyű Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Bartók-terme este hat órára teljesen megtelt az érdeklődőkkel, akiket Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója köszöntött. Elmondta, hogy az előadással kettős évforduló kapcsán, a költő halálának 208. és születésének 240. évében emlékeznek Csokonai Vitéz Mihályra. Meleg Vilmos közel egy órás Csokonai estjén a költő életművének keresztmetszete szólalt meg versben, prózában és dalban. Csokonait a magyar irodalom egyik legjelentősebb költőjeként tartják számon. A 18. és a 19. század fordulójának magyarországi viszonyai közepette lenyűgöző tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkozását, irodalmát, politikáját illetően egyaránt. Bár jelentőségét éppen e körülmények miatt Európa nem ismerte föl, a magyar irodalomban rövidesen elfoglalta méltó helyét.

Vers és próza

A színművész az előadás során Csokonai ismert és kevésbé ismert költeményeit és prózai alkotásait adta elő. Olyan művek hangzottak fel többek között, mint a Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz, A reményhez, több Lilla vers, de egy részlet is az Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című alkotásból. A nagyszámú közönség érdeklődve hallgatta az előadást.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!