ERDON Helyi hírek

2013.02.03. 14:25

Az ember tragédiája animációba átköltve

Jankovics Marcell méltán híres Az ember tragédiája című animációs filmjét mutatták be Nagyváradon először január 31-én este a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében.

Jankovics Marcell méltán híres Az ember tragédiája című animációs filmjét mutatták be Nagyváradon először január 31-én este a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében.

Huszonnyolc évig készült a nagy mű, ám megérte a várakozást, hiszen a Jankovics Marcell által megálmodott és elkészített Az ember tragédiája című színmű animációs film változata rendkívül komplex alkotás lett, amelynek időtartama (160 perc) kicsit megijesztheti a nézőt, ám azok a váradiak, akik csütörtök este megtöltötték a PKE dísztermét, biztos úgy érezték, hogy megérte a film megtekintésére áldozni mintegy három órát. A Csillagocska Alapítvány és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közös rendezésében először mutatták be Nagyváradon az animációs filmet. A várakozásokkal megegyezően rengetegen voltak kíváncsiak az eddig esetleg részletekben látott alkotásra. Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke köszöntötte a rendezőt és a közönséget, ezt követően pedig kezdetét vette a vetítés.

A nagy mű

Végignézve a filmet az embernek nem lehet hiányérzete, mintha az eredeti mű teljes változatát tekintené meg a néző. Pedig van húzás bőven, például a kar szövege nincs benne a filmben, ezeket képi ábrázolásokkal, és a jól kiválasztott zenei aláfestéssel pótolta Jankovics Marcell. Az animációs filmet nem elég egyszer megnézni, hiszen a számos előismeretet feltételező, szimbólumokkal, utalásokkal teli alkotás szinte megköveteli, hogy többször is megnézzék. A film komplexitása ebben áll, hogy a közönség nem csak nézi, hanem látja is a filmet, százhatvan percig megállás nélkül forog az agya miközben beazonosítja a szimbólumokat, ezzel válva teljessé Madách művének a mai korra szabott mondanivalója. A filmvetítést követően kötetlen beszélgetésre került sor a rendezővel, aki elárulta, hogy 1983-ban írta meg a film forgatókönyvét, de 1988-ig nem kapott anyagi támogatást a film elkészítéséhez. Az 1988 és 2011-es időszakban anyagi, és egyéb problémák miatt a gyártás nem volt folyamatos, végül azonban a Jankovics Marcell egyik főművének nevezhető animációs filmet 2011-ben bemutatták, huszonnyolc évvel a forgatókönyv megírása után.

Tervek

„Ezalatt az idő alatt nyolc-kilenc könyvet írtam meg. Mindig kitalálok valamit, ha nem hagyják, hogy azt tegyem amit szeretnék. Ha nem akadályozzák a film elkészítését, akkor a könyveim nem születnek meg”-mondta Jankovics Marcell a vetítést követő beszélgetésen. Kitért arra is, hogy milyen szempontok alapján húzta meg Madách szövegét: „Az volt a lényeg, hogy a fontos mondatok ne maradjanak ki, de hát nem tudom, hogy végül is mennyi fontos mondat maradt ki. Biztos nem ez az utolsó feldolgozás. Amit én most kihagytam, azt a következő feldolgozásba majd beleteszik”. Az animációs filmet egyébként a világ számos pontján bemutatták már, például Los Angelesben, Oslóban, Prágában, Krakkóban, Párizsban és Londonban. „Abban reménykedem, hogy Madáchot újra felfedezik, a film egyik feladata, hogy visszaadja neki a méltó rangot”. A rendező még elárulta jövőbeni terveit, ezzel zárult a késő estébe nyúló, beszélgetéssel egybekötött vetítés.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!